Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: jakiś gekon

olimpia1400
    Guest

jakiś gekon

dostałam dzisiaj gekonika

mały i brązowy, złote oczka... i tyle wiem, ze po zapakowaniu do białego pojemnika zrobił się beżowy i ma takie mini mini pomaranczowe kropki :/ nie mam jak zrobić zdjęcia, może jeszcze pokombinuję, ale mam tak kiepski aparat.....

Ale do rzeczy - dostałam go jako prawdopodobnie gekona murowego... i tak mi sie tez na początku wydawało, dopóki był ciemny. Ale murowy ma chropowate łuski i taki "kolczasty" ogonek a to moje jest niesamowicie delikatne. Ma cieniutką skórkę bez żadnych grubych łusek. Nie ma bardzo szerokich przylg i ma pazurki na wszystkich paluszkach

Pasowałby mi do tajskiego gekona domowego ale na jednym ze zdjęc one mają taki rozpłaszczony ogon. A mój ma tak jak zwykła jaszczureczka - taki ostro zakończony...

to mi pasuje najbardziej :
    http://www.jeronimo.olympusclub.info...g&filenumber=6

Charakterystyczny jest również, przypominający kształtem wydłużony grot sztrzały, ogon. - to cytat z opisu... no i byłoby fajnie gdyby nie to że pod tym hasłem znalazłam jeszcze takie coś :

http://www.jeronimo.olympusclub.info...S%20-%20Sulek/

jedna z tych fotek jest w opisie wiec ten gekon ma jednak płaski ogon... spróbuje pokombinowac z aparatem :/

M.I.R.A.S.
    Guest

Re: jakiś gekon

A może Cyrtodactylus kothyi ?

M.I.R.A.S.
    Guest

Sorry nie przeczytałem posta do końca:] , może być to h.frenatus albo cosymbotus craspedotus , h.brooki. To są jednak tylko przypuszczenia.

olimpia1400
    Guest

co to jest h. ?? nie mam zielonego pojęcia na temat gekonów, a już tym bardziej łacińskich nazw Podejrzewam, że powinien to być dość popularny gekonik skoro był "gratisowy" wiec należało by się obracać w kręgu czesto spotykanych i tanich

olimpia1400
    Guest

jeszcze "fotka" ogonek szpiczasty ale paluszki bez błony :/

olimpia1400
    Guest

oczywiscie zrobie normalne zdjęcie jak tylko mi się uda dorwać aparat. Na razie chcialabym wiedziać co ja mam z nim zrobić. Jaka wilgotność , temperatura... cokolwiek

M.I.R.A.S.
    Guest

Chodziło mi o Hemidactylus Brooki albo Hemidactylus Frenatus , w sumie troche podobny do któregoś z nich. Są niedrogie .

Nie majac 100% pewnosci co to za gatunek temp w terra powinnas utrzymywac na poziomie 27-30 stopni a wilgotnosc ok50-60% i postarac sie o lepsza fotke

olimpia1400
    Guest

dzieki - na razie "terra" postawiłam blisko kaloryfera i zwierzak siedzi przytulony wlasnie w tamtej części. Kupię mu jakieś mieszkanko, ale dopiero po pensji...
    Higiometry nie mam ale ma wilgotne włókno kokosowe - nie mokre tylko wilgotne, tam gdzie wczesniej mieszkał było bardziej mokro. Zrobił sie ciemniejszy (beo jak siedział w białym pudełku to nie było śladu po wzorkach - i wyszły takie poprzeczna wzorki http://www.paru.cas.cz/modryd/herpuga/hemidact.htm

olimpia1400
    Guest

Aha... no i gekon brooka, sprawdzałam fotki biofila jeszcze raz... teraz już jest podobny tylko by sie trzeba było upewnić i sprawdzam warunki ona taniutkie są może mogą żyć w grupie ?? i może cos mu dokupię ?

Uprawnienia umieszczania postów