Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: czy moge je hodowac??

czy moge je hodowac??

Chcialbym hodowac szyszki jednak mam mozliwosc postawienie terra o wymiarach tylko 60x30x25. I mam w związku z tym kilka pytań:
    1.Czy nie bedzie za małe?
    2.Czy jest możliwość żeby szyszka zdechła z samotności, bo po zrobieniu terra i kupieniu calego potrzebnego mi wyposażenia zostanie mi kasy tylko na jedną sztukę :/. Ewentualnie bym w przyszłości dokupił jej partnera.
    3.Czy szyszkowce też mają częste problemy z przewodem pokarmowym jak gekony lamparcie (co wywnioskowałem z czytania forum o lampartach).
    4. I to co mnie najbardziej dręczy: przeglądając stronę www.lizards.pl wyczytałem że żarówki wytwarzające promienie UV się nie opłacają bo są drogie a zakres wytwarzanych promieni i tak jest niewłaściwy dla gadów. Czy to prawda? Czy szyszkowce potrzebują dużo promieni UVB?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Re: czy moge je hodowac??

1. terra od biedy może być.
    2. nie
    3. zawsze istnieje taka możliwość
    4. jak będziesz sumiennie uzupełniał jej diete o witaminy i wapno to zbędny bajer. Zresztą do takiego małego terra to nawet było by bez sensu. Dlaczego? Dlatego, ze żarowka była by za blisko zwierzaka.

mógłyś sobie sprawić lampe do naświetlania zwierzaka np. taką co naświetlasz raz dwa razy w tygodniu

> Chcialbym hodowac szyszki jednak mam mozliwosc postawienie
    > terra o wymiarach tylko 60x30x25. I mam w związku z tym kilka
    > pytań:
    > 1.Czy nie bedzie za małe?
    Zdecydowanie za niskie. szyszki lubio sie powspinac. Poza tym nie zmiesci sie lampa UVB, ktora jest niezbedna.

> 4. I to co mnie najbardziej dręczy: przeglądając stronę
    > www.lizards.pl wyczytałem że żarówki wytwarzające promienie UV
    > się nie opłacają bo są drogie a zakres wytwarzanych promieni i
    > tak jest niewłaściwy dla gadów. Czy to prawda? Czy szyszkowce
    > potrzebują dużo promieni UVB?
    Bardzo duzo. Niezbedna dla nich jest lampa o zawartosci 8% UVB. Nie sluchaj bzdur, ze uzupelniajac diete w mikroelementy mozesz ja zastapic.

Uprawnienia umieszczania postów