-
czy moge je hodowac??
Chcialbym hodowac szyszki jednak mam mozliwosc postawienie terra o wymiarach tylko 60x30x25. I mam w związku z tym kilka pytań:
1.Czy nie bedzie za małe?
2.Czy jest możliwość żeby szyszka zdechła z samotności, bo po zrobieniu terra i kupieniu calego potrzebnego mi wyposażenia zostanie mi kasy tylko na jedną sztukę :/. Ewentualnie bym w przyszłości dokupił jej partnera.
3.Czy szyszkowce też mają częste problemy z przewodem pokarmowym jak gekony lamparcie (co wywnioskowałem z czytania forum o lampartach).
4. I to co mnie najbardziej dręczy: przeglądając stronę www.lizards.pl wyczytałem że żarówki wytwarzające promienie UV się nie opłacają bo są drogie a zakres wytwarzanych promieni i tak jest niewłaściwy dla gadów. Czy to prawda? Czy szyszkowce potrzebują dużo promieni UVB?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
Re: czy moge je hodowac??
1. terra od biedy może być.
2. nie
3. zawsze istnieje taka możliwość
4. jak będziesz sumiennie uzupełniał jej diete o witaminy i wapno to zbędny bajer. Zresztą do takiego małego terra to nawet było by bez sensu. Dlaczego? Dlatego, ze żarowka była by za blisko zwierzaka.
-
mógłyś sobie sprawić lampe do naświetlania zwierzaka np. taką co naświetlasz raz dwa razy w tygodniu
-
> Chcialbym hodowac szyszki jednak mam mozliwosc postawienie
> terra o wymiarach tylko 60x30x25. I mam w związku z tym kilka
> pytań:
> 1.Czy nie bedzie za małe?
Zdecydowanie za niskie. szyszki lubio sie powspinac. Poza tym nie zmiesci sie lampa UVB, ktora jest niezbedna.
> 4. I to co mnie najbardziej dręczy: przeglądając stronę
> www.lizards.pl wyczytałem że żarówki wytwarzające promienie UV
> się nie opłacają bo są drogie a zakres wytwarzanych promieni i
> tak jest niewłaściwy dla gadów. Czy to prawda? Czy szyszkowce
> potrzebują dużo promieni UVB?
Bardzo duzo. Niezbedna dla nich jest lampa o zawartosci 8% UVB. Nie sluchaj bzdur, ze uzupelniajac diete w mikroelementy mozesz ja zastapic.
Uprawnienia umieszczania postów