-
Re: Anolis zielon, szyszkowiec-jedzenie.
Bosh... nie karm zwierzat bialymi robakami. Sa bardzo tluste i nie wnosza zadnych wartosci odzywczych!!!
Muchy - tak. Niestety musisz je wylegac na wlasna reke... (Okropna sprawa przez smrod, natomiast anoliski dostarcza Ci i sobie wiele radosci polujac na nie.)
Co do pozostalego zywienia anolisow i szyszkowcow - mam oba gatunki i podziele sie doswiadczeniami:
Najbardziej uwielbiaja maczniaka po wylince, obtoczonego w vibovicie i calcium gluconicum,
na drugim miejscu pod wzgledem preferencji obu gatunkow sa swierszcze (te z kolei saute),
anolisy lubia tez wszelkie gatunki latajace: cmy, muchy, takie zielone smierdzace i wysmukle blonkoskrzydle oraz pluskwiaki, nie wzgardza poza tym niczym, co bedzie szybkie i za czym trzeba bedzie poskakac,
szyszkowce przepadaja zas za swiezo wylinialymi larwami drewnojada, swiezo wyklutymi imago drewnojada i maczniaka oraz chrabaszczami, pluskwiakami i wszystkim, co znajdziesz pod kora, kamieniami, a co jest biale, miekkie, grube i nie trzeba za tym biegac...
Czy Wasze zwierzaki maja jakies preferencje, co do witamin, w ktorych obtaczacie karme?
Pozdrawiam
Pawel
-
Anolisy jedza, gdy sa glodne, szyszkowce jedza, gdy widza jedzenie.
-
BRAKUS, dlaczego jesteś tak bojowo nastawiony? Zresztą znalazłam ci kolka linków, masz dalsze odpowiedzi, więc czemu się wściekasz?
P.S. Nie wiem, czemu ale mam wrażenie że uznałeś moją odpowiedź za złośliwość (
-
Sorry wszystkich za ten ton z mojej strony ale wkurza mnie to że nie mogę pogadać z kimś od anolisów a w opisach jest tak ogólnikowo. Przepraszam.
-
Thx postaram, się dawać mało białych robali. Jak je obtocze(mokre w dużej warstwie) calcium to odrazu wypluwają takie robale a jak na sucho je obtocze tak że tylko troszke sa pokryte calcium to wtedy zanim jaszczurka je złape to juz będa czyste:-/
-
W ogóle nie należy karmić jaszczurek tzw. białymi robakami czyli larwami much. Są źle trawione, twarda chityna pokrywajaca ich ciało może rozerwać przewód pokarmowy, osłonki chitynowe łatwo zaczopowują jelito. Oprócz tego, że są niebezpieczne to dodatkowo maja małe wartości odżywcze.
Nie wiem dlaczego temat karmienia białymi robakami wraca bez końca, chociaż już wieleokrotnie był wyjaśniany. To fakt że są łatwo dostępne w sklepie, ale też niebezpieczne. Trzeba poczekać na poczwarki i muchy i wtedy można je skarmiać.
-
dr. Robercie: temat powtarza gdyz wciaz grono terrarystow sie powieksza i coraz wiecej ludzi zaglada tu na forum. Latwiej zapytac niz szukac:/ Biale robaki sa kazdemu znane i bardzo latwe dostepne a takze tanie. Cuz jestesmy skazani na ciagle odpowiadanie i pouczanie
-
No teraz już wiem dzięki! tylko jedno "...twarda chityna..."???
-
Nie za bardzo załapałem a propo "twarda chityna". Larwy much mają gruba warstwę chityny i dlatego są twarde i trudno strawne. Chyba o to chodziło (?).
-
chm twrade nie sa ale takto to racja z ta ciężkostrawnościa.
Uprawnienia umieszczania postów