-
Terra Dla Szych :)
Witam! Za niedługo będe mieć parę Szyszek. Czy Terra o rozmiarach (dl,szer,wys) 50/35/25 wystarczy? I przez ile minut lub sekund naświetla się jaszczzurkę promieniami UV? Prosze o odpowiedź
-
Re: Terra Dla Szych :)
czesc
Jestes z Piekar Śląskich ? - "Autor: SoNiA BlaDe (---.piekary.net)"
a co do terra to nie wiem powinno byc dobre, a z tą UV to zależy jaką masz zarówke !
pozdro
-
ja właśnie robie terra dla szyszek (albo pictusów, jeszcze niewiem co tam bedzie ) i ma wymiary 50/33/40. Twoje jest jaknajbardziej ok A co do naświetlania UV to powiem tyle: osobiście twierdze że jeżeli będziesz uzupełniać pokarm o witaminy i wapno to UV nie jest potrzebne, ale wiadomo - nie zaszkodzi mieć.
-
Cześć uważm że dla szyszkowców UV nie jest bez znaczenia-jest to jaszczurka dzienna żyje na stepach... proponowałbym świetlowke repti-glo 5.0 lub 8.0 (włączoną cały dzień)w ich świetle zwierzaki też prezentują się calkiem inaczej (chodzi mi o ubarwienie) ewentualnie można by zastosować żarówke Ultravitalux do krótkotrwalych naświetlań 10-15 min. dziennie.Pozdrawiam.
-
Nie zaczynajcie znów dyskusji, czy UV jest potrzebne... Poza tym może warto byłoby, zanim się napiszę posta, przejrzeć archiwum i to nie tylko na tym forum... Ja sam pisałem kilka razy o UV.
A ad vocem, to pojemnik 50x35x25 jest za mały dla szyszkowców. A co postu micgekona i zawartości procentowej UV w widmie, to 8.0, to za dużo dla tych jaszczurek moim zdaniem
Pozdrawiam
-
No to w końcu terra jest dobre czy za małe czy jakie? Aha a na tyle terra chce zrobić ścianę z gipsu. Czy później można będzie pomalować ją zwykłymi farbkami plakatowymi? na taki brązowy kolor?
-
Moim zdaniem za małę. Według mnie minimalne wymiary to 60x40x40. I wtedy na pewno jest git. Możesz malować plakatówkami. Mam nadzieję, że znalazłaś wiadomości o UV
Pozdrawiam
-
IMHO za małe.
A UV musi byc!
-
nie no przyznaje racje, dla parki za małe, źle przeczytałem, myślałem że to dla jednego
-
dzieki za odpowiedz. Ale te terra chyba wystarczy dla malych szych. Czy w terra mogą być rośliny sztuczne? A jęśli prawdziwe to czy moglibyście coś polecić? I czy świerszcze można opruszać Vibovitem dzień przed podaniem ?( w zalaczniku: Czy to nie fajny widok?
Z góry dzięki
Uprawnienia umieszczania postów