Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Szyszkowce

Re: Szyszkowce

A właśnie, masz papiery ? Double nawet niewiedziałem że na szyszki trzeba papiery Też po wakacjach kupuje i również w Biofilu

_-_-_-_-_-_-_-_-_
    PoZdRaWiAm
    MareQ

Eublepharis Macularius 1.0.0

oł. to sie namnozylo tych kleszczowów.<:-)

hehe, no to facio (tzn ten Przesympatyczny Pan z Biofila) troche zarobi (ja kupuje parke). papierow trzeba, nie trzeba, jak wolisz, ale ja wole miec nieco drozsze szyszki, ale za to pewne, zdrowe, wesole itd

Szyszkowce Cordylus cordylus są w II załączniku CITES. Kupujac je w sklepie powinno się dostać rachunek lub oświadczenie sprzedawcy z NUMEREM CITESu lub DOKUMENT REJESTRACYJNY. Takie też zwierzeta dostać można w dobrych sklepach zoologicznych (np wspomniany Biofil).
    Zwierzeta bez któregoś z tych dokumentów (niestety dostępne chyba w większości sklepów zoologicznych) mogą pochodzić z przemytu co wiąże się zwykle z ich gorszym stanem zdrowia (brak pełnej kwarantanny i nieprawidłowa opieka weterynaryjna - zwłaszcza jeżeli chodzi o pasożyty).
    Należy tez byc świadomym iż kupując zwierzę z przemytu zabijamy wiele innych, które padły przy jego transporcie. Jeżeli przemytnik ma zbyt to może mu się opłacać nawet 90%-owa śmiertelność w transporcie. ZANIM KUPISZ ZWIERZĘ BEZ DOKUMENTÓW POMYŚL: MOŻE ABYŚ MÓGŁ JE KUPIĆ ZGINĘŁO W NIELEGALNYM TRANSPORCIE CAŁE JEGO RODZEŃSTWO!!! CZY TWOJE HOBBY WARTE JEST TAKIEJ KRZYWDY WYRZĄDZONEJ NATURZE?????

dr Robert
    Guest

Niestety legalność transportu nie jest równoznaczne z dobrymi warunkami przetrzymywania zwierząt. Wszystkie zwierzęta z odłowu, a szyszkowce w Polsce są z odłowu z Tanzanii. Nie jest to gatunek o którym pisze Fryta. Do Polski docierają niemalże jedynie Cordylus tropidosternum.

"Niestety legalność transportu nie jest równoznaczne z dobrymi warunkami przetrzymywania zwierząt" - to też smutna prawda, ale to juz inna bajka.
    Co do gatunku - nie polemizuję, pewnie tak jest. To nie mój grunt. Z góry przyznaję się do błędu.

Nom ja też chce kupić parke. Biofil troszeczke zarobi i w takim razie tez będę sie domagał papierów. KaczmarP kupił parke za 100zł, tylko teraz (tutaj pytanie do Ciebie KaczmarP) czy masz na nie papiery i czy są to osobniki urodzone w niewoli czy przywleczone z zagranicy?

_-_-_-_-_-_-_-_-_
    PoZdRaWiAm
    MareQ

Eublepharis Macularius 1.0.0

Witam!
    Mam szyszkę od kilku miesięc i robie tak,podaje świerszcze dwa razy w
    tygodniu jak widzą że niose pudełko z jedzenie to ustawiają się
    pod szybą,gdy wrzucę świerszcze to po chwili widze wystające
    nogi z pyszczka szyszkowca
    Pozdrawiam!