Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Szyszkowiec zwyczajny

Re: Szyszkowiec zwyczajny

Z tymi mączniakami nie przesadzaj, bo powodują otłuszczenie gada, ponoć ciężko się trawią i takie tam...

Zontix
    Guest

hmmm, w innym poscie ktos napisał, ze mozliwe, ze mączniaki zaczopowały mu przewód pokarmowy!! Czy to jest możliwe i co w takim przypadku robić.. Nadal czekam na jakąkolwiek reakcje mojego(jej?) Szyszki... z tego co widziałam, jest już mały postep - powoli "zsuwa" sie z kamienia!! Juz polożyla łapki na dolnym kamyczku )Ciekawe czy w końcu z niego zlezie...

Zontix
    Guest

No i mamy postep!! Szyszka (raczej jest to samiczka,bo nie zauważyłam zgrubienia na ogonie i porów udowych) wygramoliła sie w końcu z kryjówki i wylazła na wyzszy kamień sie powygrzewać!Biedactwo boi sie ludzi ewidentnie.Nie przywykła do bycia w towarzystwie (wczesniej siedziała niewiadomo jak długo w piwnicy,głównie sama,nie liczac pór karmienia) i teraz rusza sie tylko jak mnie nie ma w pokoju))

Co to tej samiczki - wczesniej pisalas, ze ma jakies 10 cm - przy tej wielkosci nie bedziesz w stanie okreslic czy ma pory, czy ich nie ma.
    Co to tych maczniakow - tydzien temu stracilem jednego z szyszkowcow wlasnie z powodu zaczopowania sie ukladu pokarmowego - koniec z karmieniem maczniakami!

Pytanie do ekspertow - a jak to jest z karmieniem drewniakami ?

Moze i nie jestem ekspertem... ale - karmic maczniakiem,drewniakiem mozna przy zachowaniu umiaru(+/-20% calej karmy) - w dodatku sugeruje zadanie sobie odrobiny trudu i wybieranie do skarmienia larw,ktore sa mieciutkie i biale - swierzo po wylince.
    Drewniak jest zdecydowanie kozystniejsza karma,gdyz sam zjada(w hodowli) bardzo urozmaicone produkty w przeciwienstwie do maczniaka karmionego raczej monotonnie.
    Podstawa karmy szyszkowca sa swierszcze,potem inne bezkregowce a nawet kawalki slodkich owocow - swoim szyszkom podawalem tez "papki" dla niemowlat.

O wlasnie, a'propos papek - moje szyszki rowniez uwielbiaja deserki (tutaj darmowa reklama ) Gerbera

Zontix
    Guest

Słuchajcie, jest super!! Terrarium dogrzałam, Szyszek zaczał łazić i sie ożywił )) A co do świerszczy to własnie wróciłam ze sklepu i pan poradził mi podać takiego "delikwenta" penseta, zeby zwierzaczek go zobaczył, bo jak sie owady zamelinuja gdzies w terrarium na dzień, to on ich nawet moze nie widziec... No i własnie Szyszek zjadł w ten sposób 2 małe świerszcze (rzucił sie jak oszalały). Nie dawałam więcej, zeby sie nie przeżarł po tak długim poście... Mysle, ze teraz bedzie już coraz lepiej.Dzieki wszystkim za pomoc i rady...

Zontix
    Guest

Jeszcze jedno: jak ktos z was ma zdjęcia samca i samicy szyszkowca, to byłabym wdzięczna za przesłanie mi... Chodzi mi o te wyraźne różnice między zwierzakami. Moja szyszka jest jednak starszym zwierzatkiem (moze juz nawet dorosłym, nie wiem) Widziałam ostatnio w sklepie taki maluchy i moja jest ciut więkrza, moze już da sie rozpoznac płeć, tylkno niestety nie wiem na co zwrócić uwagę. Teoretycznie wiem z listy CURTUSA, ale gorzej z praktyką. Mysle że zdjecia samca i samicy mi pomogą...
    Jak coś to czekam na fotki: zontix@poczta.fm

Mam cosik na ten temat Zontix posylam zalacznik ze zdjeciem dwoch szyszek samicy i samca po lewej samiec po prawej samica

Zontix
    Guest

Dzieki serdeczne ManiA: mam nadzieje, ze mi to cos pomoże, chociaż jednak nie jest to łatwe... Na razie jeszcze czekam, aż Szyszek sie zaaklimatyzuje całkowicie Pozdrowienia dla ciebie i twojej Szyszki - milosniczki wiosny )

Uprawnienia umieszczania postów