Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: scynk berberyjski i szyszkowiec zwyczajny razem

scynk berberyjski i szyszkowiec zwyczajny razem

Czy te dwa gady można zesobą trzymać. Czy scynk nie zrobi krzywdy szyszkowcowi?
    I co ile należy karmić 31cm samice scynka berberyjskiego i jaką ileścią robaków i yo samo do szyskowca.

Re: scynk berberyjski i szyszkowiec zwyczajny razem

Te dwa gatunki trzymam w jednym ter.
    Scynki biły się z początku między sobą , szyszkowcom dały spokój.
    Jeżeli możesz karm je codziennie,ale w niewielkich ilościach(zawsze powinny mieć jeszcze ochotę na małe "conieco") - podawaj również drobno pokrojone słodkie owoce na spodku(niekoniecznie codzień).

dzięki za odpowiedź

Być może scynki się biły bo te jaszczurki są mocno terytorialne i nie powinno się trzymać 2 samców w jednym terra. Czasem nawet dwie samice mogą się kłócić.
    Minok skąd wiesz, że to samica?

tak mi powiedzieli a po za tym już jąa kupiłem i dopiero w kwietniu będe myślało drugiej.
    Narazie się oswaja i nie chce jeść.,
    Mam jeszcze jeden problem scynk ma mieć 40% wilgotności a ma około 25 co mu spryskam terrarium to mu to się znowy obniży jak temu zapobiec

dr Robert
    Guest

Wstawić miseczkę z wodą i nie dowierzać do końca higrometrowi. Większość niestety nie pokazuje właściwej wilgotności. Nawet przy niższej wilgotności nie powinno być problemów z tym scynkiem.

A czy temu scynkowi można głownie podawać drewnojady oczywiście posypane witaminami>

dr Robert
    Guest

Można. Tylko nie przesadzaj z witaminami. Co za dużo, to niezdrowo.

o.k dzieki za wszystko ide oswajać scynka to moja pierwsza jaszczurka i mam nadzieje,że będzie jej dobrze. Bo ma terrarium o wymiarach 100/40/50 i ma dużokryjówek. Boje się tylko,że żzle podejde do oswajania. Ale nie zrobie jej krzywdy.
    to narazie.

Jestem w takim razie ciekawa skąd Ci co powiedzieli wiedzieli, że to samica )) U tego gatunku rozpoznanie płci jest bardzo trudne. Czytałam na zagranicznych www, że pewność można mieć dopiero gdy gad się rozmnoży - jak złoży jaja - samica, jak pokryje - samiec Niektórzy co prawda pisali, że samce są bardziej kolorowe ale trudno to ocenić nie mając porównania a do tego ubarwienie zależy od wielu czynników ...a jakoś wątpie by sklep zoologiczny przeprowadził badanie weterynaryjne na określenie płci ...

Uprawnienia umieszczania postów