Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: maly problem z malym gekonikiem

maly problem z malym gekonikiem

pare dni przelozylam mojego gekonika placzacego do jego docelowego terrarium i od tamtej pory jak zjadl i znalazl sobie kryjowke tak w ogole z niej nie wychodzi. nie stoje caly czas z nosem przy szybie..wlasciwie to pojawiam sie przy terra tylko wtedy kiedy musze cos zrobic, bo nie chce ploszyc gekona. bylabym sklonna zrozumiec, ze lazi sobie po terra i w momencie kiedy podchodze to ucieka. ale on nawet nie widzi czy jestem czy mnie nie ma bo siedzi caly czas pod kamieniami. od tamtej pory nie znika tez jedzenia z miski. tak sie zastanawiam czy to tak zawsze bedzie..? ze aby sprawdzic czy on w ogole jest w tym terrarium i czy zyje bede musiala zagladac do tej kryjowki? nie chodzi mi o to, zeby miec zwierze na pokaz, ktore siedzialoby caly czas na srodku terra i by wszyscy je podziwiali. chcialabym tylko widziec zwierzaka, ktory mnie interesuje a nie puste terrarium.

ps. wiem ze gekon jest aktywny w nocy ale jednej nocy mialam okazje by zajrzec do niego czasem i zlustrowac co robi i..nic. zakochal sie w tych kamieniach...

Re: maly problem z malym gekonikiem

Myślę,że musisz mu dać trochę czasu na aklimatyzację w nowym miejscu. Nie płosz go,nie zaglądaj do kryjówki,nie grzeb w terra. Zmiana terrarium,to dla niego stres,daj mu przywyknąć do nowych warunków.

no wlasnie mam nadzieje ze to tylko tak na poczatku i ze mu to minie z czasem..a jak pisalam nie zagladam do niego czesto i staram sie nie przeszkadzac mu w niczym. nie grzebie tez w terra (no ale jedzenie musze mu dawac)

Witam

Samar jeśli masz terrarium w pokoju, w którym często ktoś się krząta, możesz nakryć je jakimś materiałem nieprzezroczystym, wtedy napewno szybciej się zaaklimatyzuje. Zaglądaj tylko w porze karmienia. Wrzuć mu tam kilka owadów karmowych, możesz też delikatnie podwyższyć temp. wtedy stanie się aktywniejszy.

ps. Jeśli będziesz poszukiwała w Szczecinie wylęgu świerszczy odezwij się do mnie

pozdrawiam
    Rewja

Uprawnienia umieszczania postów