-
Problem z waranem (drgawki, brak apetytu)
Mam 40. cm warana stepowego. Dzisiaj dostał on silnych drgawek Drży mu całe ciało. Był dogrzewany żarówką "Sun glo", ponadto stoi przy oknie (wychodzącym na południe). Otrzymywał głównie świerszcze i surowe mięso posypane vibovit juniorem. Gdy go wziąłem na rękę, zaczął otwierać pysk jakby się dusił i dziwnie kaszlnął (?).
Po tym drżenie stało się lżejsze. Próbowałem podać mu witaminy (na piersi z kurczaka) - nie miał apetytu, nawet się nie zaintereował. Stał się płochy, chowa się pod korą. Ktoś się orientuje, co to może być?
-
Re: Problem z waranem (drgawki, brak apetytu)
Tężyczka! Ostry brak wapnia!!! Brak UVB( sun-glo nie wydziela UVB) i tragiczna dieta! Waranów nie wolno karmić ciętym mięsem!!! Mają jeść myszy. Świerszcze także prawie nie zawierają wapnia. Waran musi szybko dostać zastrzyk z jonów wapnia i być może także wit. B1. Gdy odzyska apetyt,rzeba zmienić dietę(całe gryzonie+owady, żadnego siekanego mięsa) i zamontować świetlówkę UV.
Szybko do weterynarza. Miejmy nadzieję, że nie jest dodatkowo otłuszczony.
-
Re: Problem z waranem (drgawki, brak apetytu)
No jesli sa juz drgawki, to nie wiem, czy da sie go odratowac. To bardzo zaawansowane stadium MBD (silny niedobor wapna).
Trzeba uwazac, zeby nie zaczelu mi pekac kosci nog.
Uprawnienia umieszczania postów