Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: scynk!!!

scynk!!!

czy scynk berberyjski potrzebuje mocnego oswietlenia???

Re: scynk!!!

co prawda życie na powieżchni to tylko nie wielka część całokształtu, ale jako jaszczurka pustynna w momencie wyjścia na zewnątrz powinien mieć możliwość kąpieli słonecznej. Dorosłe może UV nie wymagają, ale zawsze jest ono korzystne, a przynajmniej powinny mieć inne dobre oświetlenie.

M.I.R.A.S.
    Guest

Tak, jest to pustynna jaszczurka tyleże siedzi całymi dniami zakopana w paisku...

no siedzi, ale czasem wychodzi i wtedy bardzo lubi wygrzewać się na słońcu. Tym bardziej powinien mieć dobre światło, skoro korzysta z niego tak krótko. Ja powiedziałem UV niej est konieczne, ale światłow powinno być mocne.

a czy potrzebuje jakies gałezie do wspinania?i ile mniej wiecej kosztuje taki scynk?

Scynki lubią się wspinać, ale trzeba też wziąść pod uwagę, że lubią też spadać Konary nie powinny być więc zbyt wysoko. Powiedzmy do 40-50cm. Scynk na giełdzie kosztował 80zł i takie są mniej więcej ich ceny.

a zcy scynkowi berberyjskiemu wystarczy na poczatek terra 60x40x40

przepraszam,pomyliłem sie prawidłowe miary to 60x30x40

a jaki jest duży?? Ja z początku miałem swojego w pojemniku o wymiarach 60/50/40 (scynk ok.30-35cm), teraz jest razem z parką agam brodatych w terrarium 100/60/60. One co prawda wychodza na jakieś 2 godzinki dziennie, ale wtedy są bardzo aktywne (o ile nie wylegują się pod promiennikiem) i lubią dużo łazić, kopać i wspinać się. Najważniejsza jest powierzchnia dna. Terrarium o powierzchni dna 60/30 starczyć może dla 20cm scynka, dla takiego 30cm najlepiej żeby było to minimum 60/50 (oczywiście w krótszym czasie może przebywać w mniejszym terrarium). Im więcej dna tym lepiej.

chce sobie kupic młodego scynka,mam jeszcze jedno pytanie czy w terrarium 60x30x40 starczy zarowka 50 wat tight beam i lampa uv czy potrzeba jakiegos dodatkowego zrodła ciepła?

Uprawnienia umieszczania postów