Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: długowieczność u jaszczurek???

ŁŁŁsy
    Guest

długowieczność u jaszczurek???

Czy sąjaszczurki długowieczne?

Siema byłem zawsze ciekaw jakie gady naj dłuszej żyją.
    Choci mi o jaszczurke, z tego co wiem w terr. nie pszekraczają 30 lat.
    Syszałem o innych gadach które pszekroczyły wiek powyżej 200 lat (nie wiem czy żródła które czytałem były 100%) np.Heterria w jednej książce pisało o osobniku który dożył w niewoli 80 lat a inny że na wolność ponad 370 (nie wiem czy do prawda).
    Albo o żółwaich na wyspach galapagos.nie wiem jaki był do gatunek (teraz nie mam żadnych info. o tym żółwiu) który ma ponad 300 lat i żyje do dzisiaj.Żółwie są znane z dłogowieczności.
    W innych zaś książkach piszą że nie które z legwanów mogą do życi 100lat ale nikty nie zpotkałem się z jakąś książkom która po twierdzała te fakty o długo wieczności legwana.
    Z tego co ja wiem nie ma tak długo żyjących jaszczurek chyba że wy coświdzie na ten temat
    A teraz nie na temat gadów tylko ptaków może ktoś wiecej wie na temat długości życia Ary podobną też są długo wiecze np.ara churchilla która ma teraz 105 lat.
    A wiec pytanie jest z kierowane do ludzi którzy mogą mi cośna ten temat powiedzeć i nie proszę o głupie komentarze.

Re: długowieczność u jaszczurek???

Trzystuletnie żółwie i hatterie, to niepotwierdzone "zgadywanki". Nikt nie obserwował ich tak długo, żeby to wykazać. Mówi się o Geochelone nigra, żyjącym 152 lata, ale podmiany zwierząt są oczywiście możliwe. Niemniej jednak jest to długość prawdopodobna.
    Żaden legwan nie żyje chyba aż 100 lat. Iguana iguana żyje zwykle w naturze 5-7 lat, w niewoli 15 lat, może nieco więcej. Informacje o legwanie zielonym żyjącym 29 lat są anegdotyczne. Cyclura sp. żyją około 40-60 lat. Z innych- padalec około 40 lat, eublefar lamparci około 20 lat, zwinka 9 lat( w naturze w Polsce 5-6 lat).

Max udowodniony wiek tuatary to ok 120 lat - więcej nie zanotowano. Tylko że tuatara nie jest jaszczurką. Co do zółwi rzeczywiści mogą dożyć kilkuset lat i jest to udowodnione. Legi są w stanie przekroczyć 20 lat- w którymś z australijskich zoo był taki i naprawde ładnie wyglądał.

dr Robert
    Guest

Udokumentowane długości życia gadów są na stronie:
    http://www.pondturtle.com/lturtle.html#Geochelone

Natomiast jest to oczywiście dość ograniczony zbiór prowadzony od pewnego czasu. Spośród gadów za najstarszy dość dobrze udokumentowany wiek przeżycia uważa się osobnika żółwia promienistego (Geochelone radiata), który był prezentem kapiatan Cooka dla królewskiej rodziny w Tonga. Podarowany został w 1773 lub 1777 roku i dożył prawdopodobnie co najmniej do 1953 roku. Z tego czasu znane jest zdjęcie tego egzemplarza w czasie wizyty królowej Elżbiety i księcia Edynburga na Tonga. Nie jest znany wiek tego osobnika w momencie podarowania, ale był już wówczas dorosły czyli miał co najmniej 15 lat. Różne żródła podają, że żył 188 lub 205 lat. Przypuszczalnie nie zginął śmiercią naturalną.
    Wielkie żółwie z Aldabry (Dipsochelys dussumieri) udokumentowane dane mówią o 150 latach przeżytych w niewoli.
    Oczywiście są to wartości maksywamlne, niemożliwe do osiągnięcia w warunkach naturalnych. Wspomniane wielkie żółwie z Aldabry żyją w naturze 55 do 70 lat.

Spośród jaszczurek zdecydowanie krótko żyją kameleony, nawet w hodowli rzadko przekraczają 10 lat i to tylko duże gatunki. Są i takie co często w naturze nie doczekują potomstwa, np. Furcifer lateralis zwykle w naturze żyje krócej niż 2 lata, a inkubacja jaj jest wielomiesięczna, zanim wylęgną się młode, samica już nie żyje.
    Natomiast zaskakująco długo żyją niektóre nawet małe jaszczurki z rodziny Lacertidae, Podarcis pityusensis ok. 20 lat. Oczywiście w hodowli.
    Długowiecznych jaszczurek raczej nie ma, no chyba, że wspomniane Cyclura i ewentualnie Ctenosaura, ale to ok. 30 lat.

Uprawnienia umieszczania postów