Pozdrawiam
Zależy to oczywiście od spojrzenia na sysytematykę. Oczywiście oba rodzaje, to jest Coleonyx sp i Goniurosaurus sp wraz z rodzajami Eublepharis sp, Hemitheconyx sp, Holodactylus sp należą w zależności od ujęcia systematycznego do podrodziny Eublepharine w rodzinie Gekkonidae (Seufer, 1998) lub do rodziny Eublepharidae (Rosler, 1995)
I teraz mamy problem, który od dawna trawi wielu miłośników zwierząt - terrarystów i akwarystów. Jak prawidłowo nazywać naszych podopiecznych w zgodzie z ciągle zmieniającą się systematyką. Czy do podrodziny Eublepharine i/lub rodziny Eublepharidae możemy używać nazwy gekony? Przecież nazwa zwyczajowa polska dla Eublepharis macularius brzmi gekon lamparci. Jak więc nazywać te zwierzęta. Nie wiem czy jest sens spolszczać nazwę Eublepharidae/-rine do formy eublefarów. Widziałem raz w książce nazwę gekony powiekowe-myslę iż jest ona bardziej odpowiednia. Myślę że jednak nazwa "gekony" do podrodziny/rodziny powinna pozostać - można powiedziec że jest ona tradycyjna. Już Oppel 1811 używał nazwy Geckoides, natomiast nazwa rodziny Eublepharidae zostala uzyta przez Boulengera w 1883 roku. Natomiast do gatunków i tak stosuje się nazwy łacińskie-dzięki temu zawsze wiadomo o jaki gatunek chodzi (oczywiście pojedyncze mają nazwy polskie).
Mam propozycje-można próbowac stworzyc coś na kształt listy krytycznej nazw gatunkowych zwierząt terraryjnych. Czekam na propozycje, najlepiej na adres mailowy. (dawniej istniała komisja nomenklaturalna współpracująca z PAN ds nazw gatunkowych ryb akwariowych przy PZA).
Jako ciekawostka - nazwa Eublepharis była stosowana dla jednego rodzaju motyli-obecnie Leuthneria
Pozdrawiam i czekam na propozycje