-
gekon toke nie chce jesc
wierm, że to pytanie jest często zadawane, dlatego nie pisałem do czasu, kiedy naprawdę zaczynam się martwić. Nie je już miesiąc. Zabieram go do weterynarza, ale proszę o opinię, co moze z nim być.
Przywiozłem go z giełdy i od tego czassu nie żarł. Myślałem, że to kwestia aklimatyzacji...
-
Re: gekon toke nie chce jesc
kurcze sam sobie odpowiadam, ale nie wiem o czym to świadczy?? Takie beznadziejne pytanie??
błagam o jakąś wskazówkę - mam go nakarmić na siłę? Wkraplam mu witaminy - spija krople, pogryzł i wypluł mączniaka, we wtorek jedzie do veta.
Warunki ma odpowiednie - czy powinienem do tego wtorku coś jeszcze zrobić??
Gekon ma spokój, nie jest niepokojony...
-
Brak apetytu jest najbardziej niespecyficznym objawem chorobowym u gadów- toke może być przeziębiony, wycieńczony, mieć robaczycę, zapalenie błony śluzowej pyska, infekcję bakteryjną przewodu pokarmowego... Czy w jednym miejscu terrarium jest temperatura 30-32 stopnie?(w zbyt niskiej temperaturze też nie będzie jadł).
Miesięczny post u nowo zakupionego osobnika rzeczywiście jest powodem do wizyty u weterynarza, i on, widząc zwierzę, może będzie w stanie coś stwierdzić, bo chyba kupiłeś już chorego gekona.
Myślę, że w tym wypadku można próbować karmić przymusowo, ale najlepiej skonsultować się z weterynarzem. Nie karmić przymusowo mącznikami! Najłatwiej strawne i najbardziej odżywcze są mysie noworodki i je najlepiej wykorzystać.
Po wizycie podaj diagnozę weterynarza.
-
no tak ale jezli przez caly czas gekon mial temperature 22-26 i jadl a gdy zrobilem mu 24-28 to jak by mu apetyt spadl
tylko z wilgotnoscia sa problemy
pozdro
-
bezwzględnie lekarz..
temepraturę podniosełem pow. 30 stopni, było ok 28
Dzięki za odpowiedź!
Uprawnienia umieszczania postów