Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pomoc z wyborze... roslinozerca

Pomoc z wyborze... roslinozerca

Witam,
    jaka polecicie jaszczurke... ale zeby glownym skladnikiem pozywienia byly rosliny - owoce i warzywa...
    wielkosc terrarium ok. 120x60x60 (no moze byc 120X70X70 lub cos podobne, np. mniejsza wys. kosztem szerokosci itp.)

myslalem nad legwanem zielonym, ale terrarium musi byc duzo wieksze.... :|

Re: Pomoc z wyborze... roslinozerca

Biczogony malijskie

Ciapek_anolis
    Guest

biczogony tak , ale jesli smogg jest doswiadczonym hodowcą , jesli nie to odpada

dr Robert
    Guest

Ani biczogony ani legwan zielony nie są zwierzętami których głównym pokarmem są owoce i warzywa. W przypadku legwanów owoce i warzywa to drobny i okresowy dodatek do liściowej diety, a dla biczogonów tym bardziej.

Ciapek_anolis
    Guest

a tak pozatym terra jest za małej jak i dla iquany jak idla biczogona

rozumiem... nie jestem doświdczony w jaszczurkach... chodzi mi nie o jaszczurke która tylko owoce i warzywa, poprostu pokarm roslinny... a terra dla młodego legwana zielonego (30-50cm) na poczatek moze byc, jak urosnie do ok. 1m to bym zmienil na wieksze...
    a mozecie polecic jakas inna jaszczurke?
    cos mniejszego?

Ciapek_anolis
    Guest

nie ma mniejszych jaszczurek roslnożernych . Sa jaszczurki które oprócz pokarmu "żywego" chętnie jedza takze warzywa i owoce , taka jaszczura , w dodatku idealna dla poczatkujacych jest agama brodata

CO wy gadacie ja mam biczogona w terrarium 100/40/50 i jest bardzo dobre!! NA dodatek to byłą moja pierwsza jaszczurka i mam z nią zero problemów je, pije, chodzi, żyje Chyba że chcesz mieć pare biczogonów no to w tedy za małe. ALe te warunki jakie proponujesz dla 1/2 biczogonów są bardzo dobre No to tyle

Ciapek_anolis
    Guest

zdażają sie wyjatki..... Ja radze nie ryzykowac i jednak zastanowić sie nad npagamą brodatą

Ciapek masz racje, wiadomo agama brodata jest mniej kłopotliwa ale on chce jaszczurke roślinożerną a agama brodata je przecież więcej mięcha niż roślin Więc ja nadal proponuje biczogona:P A jeśli chcesz jaszczure która tylko uzupełnia diete roslinkami to śa jeszcze: tak jak mówi Ciapek agama brodata, legwan czarny, scynk berberyjski i jeszcze pare ale wybór należy do Ciebie.

Uprawnienia umieszczania postów