-
Re: przepisy prawne
Ale jak kupuje z prywatnej, krajowej chodowli to przecież nie dostanę zaświadczenia CITES. No i wtedy nie mogę zwierzaka zarejestrować. Czy w ogóle muszę go rejestrować i czy jak tego nie zrobię, to czy mi mogą go zabać?? Czy rejestracja tyczy się tylko dużych dusicieli, czy takie maluszki zbożówki też muszę rejestrować??
pozdrowionka.
-
Hej!
Co do zwierząt niebezpiecznych, to w myśl ustawy, zaliczamy do nicz zwierzęta które mogą zabić lub zranić człowieka lub inne zwierzę. Wiem, ze to idiotyzm. Bo wg. tej definicji świerszcz jest również niebezpieczny (może np zabić innego świerszcza, poranić słabą jaszczurkę itp..). Tym przejmować sie nie należy. O CITES jest już b. dużo napisane, więc dasz sobie radę z zalegalizowaniem zwierzęcia. W niektóych państwach na posiadanie węża większego niż 3m trzeba mieć zezwoleni, które nie jest łatwo uzyskać (testy psychologiczne, znajomość zasad biologii itp). To ma uzasadnienie.
Ale nasze prawo jekie jest... Jeszcze jedn przykład: duży pies. W ustawie nie sprecyzowano co to jest duży pies. Czy duzy jest od 10 kg w górę czy od 40 kg. A może 60 cm w kłębie to granica miedzy małym a dużym. A duze psy mają być w kagańcu - kto rozstrzygnie czy dany pies jest już duży czy nie.
Sorki za dygresje!
Pozdroawiam
BB
-
prosze tylko niezaczynajcie tej dyskusji od nowa które zwierze jest groźne a które nie bo takich dyskusji już było setki i żadna do niczego niedoprowadziła. A pisanie że modliszka czy ratlerek tez może być groźna już mnie irytuje.
-
nie chcę zaczynać żadnej dyskusji. Chciałabym otrzymać odpowiedź na pytania:
1. Czy muszę zarejestrować boa constrictor, czy nie?? (proszę proszę o odpowiedzi tak lub nie)
2. Jeżeli tak, czy jak tego nie zrobię, to mogą mi zabrać moje zwierzę?
3. Czy wystarczy sama rejestracja, czy jeszcze potrzebne jest oddzielne zezwolenie??
Nie chcę dyskutować jakie zwierze jest groźne, czy nie. Bardzo proszę o odpowiedzi.
Dzięki z góry
pozdrowionka.
-
na pewno musisz zarejestrowac ze wzgledu na CITES. Opis niejednokrotnie był juz na forum.
Uprawnienia umieszczania postów