-
Coleonyx mitrattus- ogon
Jestem znajomą Marka i piszę z jego konta w sprawie mojego gekona. Tak więc u wspomnianego w temacie Coleonyxa Mitrattusa zauważyłam jakąś dziwną zmianę w ogonie. Jeszcze dwa dni temu miał ładny, wąski, smukły ogonek. Wczoraj wieczorem spostrzegłam, że ogon dziwnie się zmienił - mocno spuchł, zrobił się gruby, wygląda tak jakby mu ciążył. Dodam, że ogon na pewno nie został odrzucony, coś mu poprostu jest. Tylko co jest przyczyną? Czy to w jakiś sposób zagraża mojemu gadowi? Proszę o rady bo się strasznie martwię. Z góry dziękuję za każdą udzieloną pomoc.
-
Re: Coleonyx mitrattus- ogon
Dobrze odżywiony gekon = gruby ogon
-
no tak, tylko że on zawsze jest dobrze odżywiany i nigdy nie miał takiego ogona. Poza tym ta zmiana zaszła zbyt szybko. Tak jak pisałam, dwa dni temu miał śliczny, smukły ogonek a wczoraj wieczorem zauważyłam że nagle spuchł i nie wygląda normalnie. Od czegoś to musi być i na pewno nie od jedzenia.
Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale dzięki za pomoc Goblinie.
-
HmMMm no to niewiem od czego może sobie gdzieś przyczasł ogonek i mu spóchł .... niewiem....
-
pomocy, ten ogon spuchł mu jeszcze bardziej.. co ja mam zrobić? do weterynarza go nie zabiorę bo dzisiaj nieczynne, na dodatek święta idą, będzie 3 dni wolnego.. :/
-
Nikt tu na odległość nie postawi diagnozy. Jeśli jest problem z końcową czy środkową częścią ogona można po prostu doprowadzić do autotomii (złapać i przytrzymać go za ogon). Jeśli jednak dotyczy jakiegoś szerszego schorzenia obejmującego cały ogon to naprawdę trudno dać dobrą radę.
-
Uprawnienia umieszczania postów