Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Legwan czy Agama Brodata

Re: Legwan czy Agama Brodata

Miałem identyczny dylemat. Wybrałem lega. Oba jaszczury są beściarskie, obie żrą jak dzikie (legwan przeważnie rośliny, raz na tydzień np. świerszcze, zaś brodata na odwrót),co do obu mogą występować problemy ze źródłem pokarmu. Legi przeważnie jako młode są pięknie zielone (w szczególności przyszłe samice), lecz gdy dorosną stają się szare, wyjątkowo niektóre, zwłaszcza samice nawet jako dorosłe pozostają zielone. Dorosłe samce są za to prawdziwymi smokami. Agamice przez całe życie pozostają szare (wyjątek pora godowa). No i samo terrarium dla lega pozostaje raczej w piękniejszych barwach niż brodatych, gdzie niewiele można wnieść.

Też się zastanawiałem nad tym, wielkość lega też mnie przerażała i od 2 miesięcy mam perke legów. Problem jest ten, że się ciężej oswajają i jeślinie będziesz cierpliwy mogą się do ciebie zrazić i w ogóle nie dac się oswoić. Potem jest luz. Musisz sobie tylko znależć miejsce na szafe w pszyszłości bo terrarium to 80\100\150cm. Jeśli będzies go puszczal po domu codziennie może być terra mniejsze. Znam człowieka który ma terra 100\50\100cm i jego leg się trzyma dobrze.

Moby_
    Guest

skoro masz male mieszkanie, a chcesz roslinozerna jaszczurke, to moze jakiegos biczogona? (w Polsce spotkasz przede wszystkim, o ile nie tylko, malijskiego , cena za mlodego ok. 350zl )

Uprawnienia umieszczania postów