Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: POMOCY !!! Jaszczurka w madarynkach

Re: POMOCY !!! Jaszczurka w madarynkach

nie prawda tu masz rysunek jak wyglada Cyrtopodion ja nie widze lamell.

M.I.R.A.S.
    Guest

Ale to nie znaczy ze mlody osobnik nie moze mieć , zobacz jak jest w opisie pareodura pictus! Młody osobnik posiada lamelle , a u starszych juz ich nie ma.

no to co z tego wszystkie trzy gatunki naleza do innych rodzajii a chyba tylko Pareodury maja taka zdolnosc (choc nie wiem dokladnie). Pozatym na fotce widze ze to tarentola mauritanica!! Skad byly przytransportowane te mandarynki?? Cyrtopodiony wystepuja tylko na kawalku Wloch i Grecji.

Ale tak naprawdę to to może być wszystko...
    Ani nie Cyrtopodion, ani nie Tarentola.Sphaerodactylus, ktory trafił do mnie, także zewnętrznie był bardzo na pierwszy rzut oka podobny. Chyba nic nie zdziałamy bez lepszych zdjęć... A Cyrtopodion to pomyłka- chyba wszystkie gatunki rodzaju nie posiadają lamelli, więc rzeczywiście podałem błędną informację.

UkaSH sam to sprawdz. W zalaczniku masz fote Tarentoly sam najlepiej ocenisz jak go widzisz na real. (gekon na fotce moze sie roznic odcieniem barwy od tego co masz)

UkaSH84
    Guest

Mandarynki były z Hiszpani a wiec co to za gatunek ?
    Jak narazie jest ok włzoyłem kilka swierszczy malutkich niesety nie było muszek i dałem ligline

Wsumie to jak znasz region to cokolwiek by to było klimat ma ten sam. Czy on nadal śpi?? Moim zdaniem to Tarentola mauritanica. Ale ja sie nie znam

W takim razie to najpewniej Tarentola mauritanica, albo Hemidactylus turcicus- tylko te dwa gatunki wchodzą w rachubę. Opisy obu są na tcp. Poszukaj danych i oznaczenie przeprowadż sam- tobie łatwiej to pójdzie, bo masz żywą jaszczurkę, a nie rozmazane zdjęcie.

UkaSH84
    Guest

tak to jest Tarentola mauritanica na 80 %

HEHE!! A nie mówilem! teraz gwarantuje wam ze to tarentola!! :0 :/

Uprawnienia umieszczania postów