-
Co ja mam z tymi anolisami...
Nie chcą nic jeść poza muchami! Próbowałam dać świerszcza.....
Nie wiem czy muchy to dobry pokarm, gdy ją jedynym.....
Staram się tarzać je w witaminach i wapienku...
Co robic? Mam wrażenie, że są trochę za "suche"
-
Re: Co ja mam z tymi anolisami...
muchy niesą najgorsze! i możesz je bardzo łatwo otrzymać!!
-
ale nie zawieraja prawie zdnych substancji odzywczych nie poleam mozna je podawac jakos dodatek ale dieta nie moze skladac sie wylacznie z nich. przegłódź troszke anolisa i potem daj mu swiersza!
-
posiadam 3 sztuki.
głodzenie nic nie dało
-
naucz latać świerszcze , może to pomoże
-
Proponuję tak:
Przegłodzić jaszczurki przez kilka dni, następnie podać po jednej musze dla zaostrzenia apetytu, a potem wrzucić małe świerszcze- zazwyczaj pobudzone rzucają się wtedy na jakiegokolwiek owada przed nosem. Inną metodą jest podanie w naczyńku much niezbyt aktywnych( np. schłodzonych albo lekko ściśniętych w palcach) razem ze świerszczami. W ostateczności nie padną z głodu, jeżeli będą miały tylko świerszce do dyspozycji- w końcu je zjedzą.
Muchy rzeczywiście są dużo gorszym pokarmem, nadającym się jako urozmaicenie, nie baza pokarmowa.
Jakiej wielkości świerszcze podajesz- najlepsze byłyby takie około pięciomilimetrowe, raczej nie dorosłe. Lepiej, żeby w nocy nie biegały one przy jaszczurkach, będą je stresować, mogą nawet uszkodzić im naskórek nagryzając- nawet takie maluchy. Nie poddawaj się- u mnie namówienie na inny pokarm trwało nieraz i parę tygodni regularnych zabiegów.
Uprawnienia umieszczania postów