Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Co ja mam z tymi anolisami...

Co ja mam z tymi anolisami...

Nie chcą nic jeść poza muchami! Próbowałam dać świerszcza.....
    Nie wiem czy muchy to dobry pokarm, gdy ją jedynym.....

Staram się tarzać je w witaminach i wapienku...

Co robic? Mam wrażenie, że są trochę za "suche"

Re: Co ja mam z tymi anolisami...

muchy niesą najgorsze! i możesz je bardzo łatwo otrzymać!!

ale nie zawieraja prawie zdnych substancji odzywczych nie poleam mozna je podawac jakos dodatek ale dieta nie moze skladac sie wylacznie z nich. przegłódź troszke anolisa i potem daj mu swiersza!

posiadam 3 sztuki.

głodzenie nic nie dało

naucz latać świerszcze , może to pomoże

Proponuję tak:
    Przegłodzić jaszczurki przez kilka dni, następnie podać po jednej musze dla zaostrzenia apetytu, a potem wrzucić małe świerszcze- zazwyczaj pobudzone rzucają się wtedy na jakiegokolwiek owada przed nosem. Inną metodą jest podanie w naczyńku much niezbyt aktywnych( np. schłodzonych albo lekko ściśniętych w palcach) razem ze świerszczami. W ostateczności nie padną z głodu, jeżeli będą miały tylko świerszce do dyspozycji- w końcu je zjedzą.
    Muchy rzeczywiście są dużo gorszym pokarmem, nadającym się jako urozmaicenie, nie baza pokarmowa.
    Jakiej wielkości świerszcze podajesz- najlepsze byłyby takie około pięciomilimetrowe, raczej nie dorosłe. Lepiej, żeby w nocy nie biegały one przy jaszczurkach, będą je stresować, mogą nawet uszkodzić im naskórek nagryzając- nawet takie maluchy. Nie poddawaj się- u mnie namówienie na inny pokarm trwało nieraz i parę tygodni regularnych zabiegów.

Uprawnienia umieszczania postów