-
Re: LUGUBRISY I COSTHI??;/
A ile czasu miałbym je zimować??
U mnie jeden kosthi stracił ogon ale już calkowicie mu odrósł
I wtedy amm nie podawać pokarmu i w jakiej temp am je czymać??
-
odpowiadam Aron:
UWrocł. Inst.Zool.
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...95#reply_12213
do maciasa: o temp. już napisałem (nie czytasz wątku który założyłeś .
W tym czasie gekonów się nie karmi jeżeli temp. wynosi, tak jak pisałem 10-15 stopni. Jeśli nie ma się warunków to powinno wystarczyć też 15-20 stopni i miesiąc, półtora w takich warunkach powinien wystarczyć (po prostu wyłączyć ogrzewanie i ustawić terra w chłodnym miejscu). Uwaga: nie wolno pełnych jedzenia gekonów przenieść od razu w chłodne miejsce (10-15 stopni) bo pokarm nie zostanie strawiony, tylko zgnije wewnątrz zwierzaka i go zatruje. Jeśli stosuje się zimowanie w takiej temperaturze trzeba przez kilka dni przed zaprzestać karmienia. W 20 stopniach czasami można coś wrzucić do jedzenia, ale rzadko i nie wiem czy gekon skorzysta. Przy takim lekkim zimowaniu prowadzi się je w tym samym terrarium gdzie gekony są stale, w normalnym jasnym w dzień miejscu. Gekony zwykle wychodzą z kryjówek, ale jeśli "słońca" nie ma się chowają. Trzeba im po prostu stworzyć taką południowoeuropejską zimę. W końcu mapy pogody z temperaturami są dostępne w TV i w internecie. Wystarczy popatrzeć ile np. w Grecji, gdzie m.in. żyje Cyrtopodion kotschyi.
-
Bardzo mnie dziwią takie sytuacje. Jeszcze 17 listopada właściciel pyta; jak hodować, jak zimować itp., a już 25 listopada wystawia na sprzedaż (vide forum "Sprzedam"). Po co pytać, jeśli celem nie jest hodowla zwierząt, ale ich sprzedawanie i kupowanie. "Polska terrarystyka..."
-
hehehehhe, mam swój powód-między innymi kasa!!
Uprawnienia umieszczania postów