Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Legwanik obrożny Tropidurus hispidus

Re: Legwanik obrożny Tropidurus hispidus

będe obstawał przy tym że Tropiduae to podrodzina, a uwagi co do zmian w nazwie zwyczajowej są troszke bez sensu bo ta nazwa sie przyjeła, co ciekawe przy collarisach nikt nie protestował że to nie legwany

a jeżeli posiłkujemy sie np: nazwami angielskimi to jeżeli scelopors malachiticus (emerald swift) nazywamy legwanem to chyba mądrzej będzie stosować nazwe legwan (czy legwanik) dla wszystkich "swiftów"

polamika na temat naukowych dowodów na to czy Tropki są rodziną czy porodziną, są troszke bez sensu, każdy za nas może obstawać przy swoim, i wykazywać coraz to nowe dowody na poparcie tej tezy. Wg tego do czego ja sie dokopałem to pod rodzina, natomiast budowe mają bardzo legwanią ;-)

no to sie Majusia doczekał odpowiedzi... nie ma co...

no nie ma co afrox..

Crotaphytus collaris to także nie legwan- jest z rodzxiny Crotaphytidae, a Sceloporus malachiticus- z Phrynosomatidae.
    W tej chwili raczej uznaje się je za rodzinę- i to nie na podstawie budowy, ale przede wszystkim pokrewieństwa( sekwencjonuje się i porównuje białka i kwasy nukleinowe). Jeżeli nie mają bezpośredniego wspólnego przodka z Iguanidae sensu stricto, to nie mogą należeć z nimi do jednej rodziny- systematyka opisuje pokrewieństwo, a nie podobieństwo. Na tej samej podstawie np. zalicza się często australijskie zdradnicowate do Hydrophidae, czy rozdzielono ostatnio rodzaj Elaphe.
    Ja wiem, że na niemal każdej stronie w internecie, opisującej ich hodowlę, czy poradniku terrarystycznym, opisywane są jako legwany, jednak w publikacjach i pracach naukowych niemal bez wyjątku opisywane są jako osobna rodzina.
    Ja nie prowadzę badań z zakresu systematyki molekularnej, ale wierzę, że w takich czasopismach jak np. " Molecular Phylogeny and Evolution" publikowane są rzetelne wyniki badań, a nie bzdury.

dla Majusi to mam prv ;-)

dobra poddaje sie, w związku z tym że molekuły zadecydowały inaczej od dziś legwanami są tylko iguany

dr Robert
    Guest

Ciąg dalszy dyskusji o syetematyce w nowym wątku.

Uprawnienia umieszczania postów