-
Legwanik obrożny Tropidurus hispidus
witam
mam pytanko - zamierzam kupic te malutkie stworki tylko teraz pytanko do ludzi, ktorze je hoduja... co o nich myslicie? w jakim terra je trzymacie i w jakiej gromadce? znam juz opinie Korsakowa i Piotra uwazaja ze to bardzooo zywotny gatunek.... napiszcie co Wy sadzicie....
-
Re: Legwanik obrożny Tropidurus hispidus
-
To nie legwanik:-)
Należty do rodziny Tropiduridae
-
-
hmm czyli mam rozumieć że Tropidurusy nie należą do Iguanidae?
odważna teza, rzekłbym bardzo odważna...
Tropidurusy to jak najbardziej legwany
-
a żeby ukrócić dyskusje wklejam kawałek tablicy systematycznej ;-)
Family: Iguanidae (Iguanas and Spinytail Iguanas)
Subfamily: Corytophaninae (Casquehead Lizards)
Subfamily: Crotaphytinae (Collared and Leopard Lizards)
Subfamily: Hoplocercinae
Subfamily: Iguaninae (Iguanas and Spinytail Iguanas)
Subfamily: Oplurinae (Madagascar iguanids)
Subfamily: Phrynosomatinae (Earless, Spiny, Tree, Side-blotched and Horned Lizards)
Subfamily: Polychrotinae (Anoles)
Subfamily: Tropidurinae (Neotropical Ground Lizards)
;-) jak już mówiłem, odważna teza ;-)
-
To nie jest odważna teza.
Wczytaj się głębiej w EMBL reptile database( bo pewnie stamtąd jest fragment tablicy systematycznej), opisywane są jako rodzina.
Od 1989 roku, gdy stwierdzono polifiletyzm Iguanidae rozdziela się je na 8, a obecnie nawet na 11 rodzin.
W niemal wszystkich pracach o Pleurodonta publikowanych od tego czasu ujmuje się Tropiduridae jako rodzinę, podobnie jak np. bazyliszki(Corythophanidae) czy frynosomy(Phrynosomatidae).
Jest to udokumentowanym na podstawie badań molekularnych( konkretnie sekwencja cytochromu C i rybosomalnego RNA mitochondrialnego) faktem, a nie odważną tezą, czy "widzi mi się", można co najwyżej nie zgadzać się z podniesieniem Liolaleminae i Leiocephalinae do rangi rodzin.
-
Polecam lekturę Encyklopedii biologicznej wydanej w Krakowie w latach 1998-2000,( 13 tomów, wyd. OPRES), a dla bardziej zainteresowanych publikacje Frosta et.al. np. "Phylogenetics of the lizard genus Tropidurus" z Molecular Phylogeny and Evolution z 2001 r.
-
przepraszam bylo to juz poruszane w innym temacie... mozemy wrocic do tematu?
-
Wiem, ale ja tylko podaję, że nie za bardzo pasuje do niego ten legwanik, gdyż należy do innej rodziny.
Uprawnienia umieszczania postów