Witam
jest poczatkujacym terrarysta dopiero zakladam terra i mam pare pytan do doswiadczonych juz osob , szczegolnie chodzi mi o gekony toke. dziekuje za rady i pomoc w rozwiazaniu niejasnosci i problemow
wiec tak...po:
1- mam zamiar kupic mlodego Toke samca ale poniewaz mam terra 60x30x30 rozwazam opcje kupna odrazu dwoch jaszczurow parki. nie wiem tylko czy sobie poradze na poczatek z dwoma zwierzakami w koncu to moje pierwsze tego typu pupilki. naklania mnie do tego jednak to gdyz jak beda od poczatku ze soba to sie lepiej zaklimatyzuja, nie bedzie im smutno. bedac ze soba od malenkosci przystosuja sie do siebie
2- o jakiej mocy kupic promiennik? moja wizja wyglada tak ze ogolem caly czas bedzie na sciance za korkiem kabelek grzewczy ktory bedzie sterowany przez takie urzadzonko do kontroli temperatury (zapomnialem nazwy) a w dzien jeszcze promiennik byl by wlaczony
3-czy toke potrzebuje baseniku by sie kompac czy wystarczy jakis zbiorniczek na wode
4-jak kontrolowac wilgotnosc? wiem ze roslinki zbiorniczek i zpryskiwanie terra ale z kad wiadomo ze akurat bedzie 75% wilgotnosc a nie 60%
5-chcialem zamontowac na gorze takie jak by swiatelko do nocnej obserwacji. bardzo slabe malutenkie zolte/biale lampki w silikonowej rurce- by moc obserwowac gekona w nocy lecz slyszalem ze zazwyczaj montuje sie czerwone lub niebieskie wiec pytam czy zolte ewentualnie biale ale dajace slabe swiatlo (tak by sie nie poparzyl) bedzie sprawdzalo sie w tej roli
to chyba wszystko przynajmniej jak narazie co mi przychodzi do glowy
pozdrawiam
serdecznie