-
Pare pytan o Toke i terra
Witam
jest poczatkujacym terrarysta dopiero zakladam terra i mam pare pytan do doswiadczonych juz osob , szczegolnie chodzi mi o gekony toke. dziekuje za rady i pomoc w rozwiazaniu niejasnosci i problemow
wiec tak...po:
1- mam zamiar kupic mlodego Toke samca ale poniewaz mam terra 60x30x30 rozwazam opcje kupna odrazu dwoch jaszczurow parki. nie wiem tylko czy sobie poradze na poczatek z dwoma zwierzakami w koncu to moje pierwsze tego typu pupilki. naklania mnie do tego jednak to gdyz jak beda od poczatku ze soba to sie lepiej zaklimatyzuja, nie bedzie im smutno. bedac ze soba od malenkosci przystosuja sie do siebie
2- o jakiej mocy kupic promiennik? moja wizja wyglada tak ze ogolem caly czas bedzie na sciance za korkiem kabelek grzewczy ktory bedzie sterowany przez takie urzadzonko do kontroli temperatury (zapomnialem nazwy) a w dzien jeszcze promiennik byl by wlaczony
3-czy toke potrzebuje baseniku by sie kompac czy wystarczy jakis zbiorniczek na wode
4-jak kontrolowac wilgotnosc? wiem ze roslinki zbiorniczek i zpryskiwanie terra ale z kad wiadomo ze akurat bedzie 75% wilgotnosc a nie 60%
5-chcialem zamontowac na gorze takie jak by swiatelko do nocnej obserwacji. bardzo slabe malutenkie zolte/biale lampki w silikonowej rurce- by moc obserwowac gekona w nocy lecz slyszalem ze zazwyczaj montuje sie czerwone lub niebieskie wiec pytam czy zolte ewentualnie biale ale dajace slabe swiatlo (tak by sie nie poparzyl) bedzie sprawdzalo sie w tej roli
to chyba wszystko przynajmniej jak narazie co mi przychodzi do glowy
pozdrawiam
serdecznie
-
Re: Pare pytan o Toke i terra
nie jestem hodowca ala mam tokasa.
1. moim zdaniem w terr o takich wymiarach 2 osobnikom moze byc ciasno tym bardziej jesli miala to by byc parka. (tym bardziej ze jeden moze dorosnac do 40cm)
2. jesli jest to terrarium cale szklane to proponuje 40W lub 60W (bardziej 40W ) a to urzadzonko to termostat.
3. u mnie basenik spelnia role nawilzajaca powietrze, zwykle spijaja z lisci krople lub z siebie.
4. do kontrolowania wilgotnosci zluzy HIGROMETR dostepny teoretycznie w kazdym sklepie gdzie sa artukuly terrarystyczne
5. co do swiatelka to odradzam zolte/biale swiatlo gdyz ma ono inna dlugosc fali, zarowki typu night glo emituja fale ktore nie draznia gadow. pozatym nieraz zobaczysz tokasa nim zgaszisz mu siwatlo (czasem wychodza wczesniej).
-
Facet, to pomieszczonko nazywasz terrarium?
dla jednego toke to minimum 50x50x100(wys), to co masz teraz jest dobre dla anoliskow (o ile 60 to wysokosc) albo jednego lamparta czy innego ziemnego geka (o ile 60 to dlugosc)
Toke rosnie do pol metra, dodajac do tego jego nieodparta chec do wolnosci (wzrok 3d )...
Na drugi raz uwaznie czytaj opisy..
Pozdrawiam.
-
1-podane wymiary starczą na krótko (zakładam,że to 60 to wysokość) nawet dla jednego (widziałeś dorosłego toke?)
2-jak umieścisz kabel za korkiem to całe ciepło ucieknie przez szybę tyłem (korek doskonale izoluje ciepło )lepij zatopić go w zaprawie cementowej.
3- nie potrzebuje basenu do kąpieli jedynie do picia ,a i tak woli zlizywać krople ze zraszania.
4-do kontroli wilgotności kup higrometr
5-w nocy dopuszczalne jest jedynie czerwone światło no i można też dać delikatne niebieskie inne będzie dla niego widoczne i zakłócać mu to bedzie jego dobowy rytm.
6-Czytałeś opis gatunku?
-
1-jednego bede mial napewno a co do drugiego to jeszcze nie wiem moze z czasem zobacze, moze powieksze terra
2-tak szklane takie smieszne szesciokatne
3-basenik wystarczy!! jupi
4-zapamietac-kupic!
-hmmm....drogie sa te higrometry i termostaty??
5-pomysle jak sie uda zamontowac niebieskie zarowki to moze zamontuje taki niebieski przewod/rurke czy jak to tam zwal...
dzieki za odpowiedzi
pozdro
-
nie wiem gdzie wyczytales ze rosnie w niewoli do pol metra
chetnie przeczytam jednak taki opis
pozdro
-
1-ok widze ze nie ma sensu parka.przynajmniej moje watpliwosci sie rozwialy...
60 to dlugosc
2- tak chcialem go w czyms zatopic gips czy cement...
5-pomysle nad czerwonym swiatelkiem lub sobie daruje
6-czytalem praktycznie na kazdym portalu o terrarystyce
ale jak masz cos jeszcze to chetnie przeczytam
dzieki pozdro
-
1. Takie terra jest za male nawet dla jednego toke (te smoki czesto przekraczaja 40 cm dlugosci i rosna naprawde szybko). Co wiecej. Jesli chce sie miec osobniki przeciwnych plci, to na jednego samca powinny przypadac conajmniej dwie samice, zeby jego zainteresowanie nie skupialo sie stale na jednej, ktora moglaby tego nie wytrzymac.
-
Jasne dzieki
to przystane jednak przy jednym mysle ze bedzie mi latwiej a na poczatek bym sobie poradzil bedzie tak rozsadniej
-
Jezeli jestes poczatkujacy to toke nie jest najlepszym pomyslem na poczatek hodowli a napewno nie dwa. I lepiej poczytaj opis gatunku a napewno bedziesz wiedzial jakie potrzebuje terra. Pomysl zanim kupisz i poczytaj.
Uprawnienia umieszczania postów