Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czy zbyt mocne UVB moze zaszkodzic?

Mieszany widok

Czy zbyt mocne UVB moze zaszkodzic?

Czy UVB 5% moze zaszkodzis jaszczurka ktore takiego promieniowania nie potrzebuja (Lepidodactylus Lububris)
    Czy moge je popazyc lub cos w tym stylu
    Jakie skutki uboczne moga byc przy takim oswietleniu

Adam

Re: Czy zbyt mocne UVB moze zaszkodzic?

HymMm kiedy w organiźmie jest tworzy sie zadużo witaminy D jest to bardzo szkodliwe ponieważ wydzielają się wtedy bardzo bardzo toksyczne substancje.... a witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach a nie w wodzie więc niejest wydalana z organizmu...

Nadmiarem wytwarzanej witaminy d3 to bym się nie przejmował. Lecz istnieje ryzyko poparzenia (tak jak u ludzi przy nadmiernym opalaniu) szczerze mówiac nie znam gatunku o który pytasz to gekon? napisz gdzie mieszka.Jeśli mu zapewnisz kryjówki i świetlówka jest np. wysoko ok 50cm od niego i nie jest narażony na ciągłe "opalanie" to nic mu nie będzie.

To Gekkonik płaczący a to jest chyba jaszczurka nocna więc teraz mi przyszło do głowy na co mu UV jak on praktycznie niema styczności ze słońcem ?:>

tak to jaszczurka nocna
    mam spore terrarium i chce je podzielic na 2 czesci a swietlowka jest na tyle duza ze musi byc po obu stronach dlatego moje pytanie

W końcu tam gdzie żyje też świeci słońce po prostu zapewnij mu kryjówki w których będzie spędzał większą część dnia ,a nawet jak wyjdzie to mu się nic nie stanie i wszystko będzie OK.

Uprawnienia umieszczania postów