Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: gekon a UV B

Mieszany widok

gekon a UV B

przeczytalem ze gekon o dzwiecznej nazwie Rhacodactylus ciliatus potrzebuje naswietlania UV-B, wiec jak to robic gdyz jakkazdy wie gekon jest nocnym zwierzakiem, wiec co mam mu o 1 w nocy robic "slonce' w terr i wlaczac jarzeniowke. bo podczas dnia to raczej mija sie z celem jakies takie swiatlo.

Re: gekon a UV B

Większość gekonów aktywna jest w nocy więc mają też mniejsze zapotrzebowanie na promienie UV. Przecież w środowisku naturalnym większość dnia spędzają w ukryciu i nie mają wtedy dostępu do promieni UV, a kontakt z promieniami mają jedynie wtedy gdy za dnia opuszczają kryjówkę. Dlatego w moim terrarium dla gekonów bibroni zamontowałem świetlówkę Repti Glo 2.0, która jest włączona przez cały dzień.

pozdrawiam...

taka swietlówka zasadniczo powinna być u wszystkich gekonów - mimo, iż nie jest napisane że jest niezbędna. Na pewno poprawia samopoczucię tych nocnych zwierząt. Oczywiście włączona w dzień a nie w nocy

mam tokasa i zeby on wyszedl jak mu sie pali swiatlo w terr to musi byc chyba abrdzo glodny. wiec bez sensu naswietlac ich korzenie lub ktryjowki skoro do nich nie dociera to swiatlo... nie wystarczy podac im tluste i odzywione w domu siwerszcze

Ciliatusy potrzebują świetlówki Repti Glo 5, starszym osobnikom wystarczy Repti Glo 2.Ale świetlówka taka jest niezbędna.
    Przeczytaj sobie opis http://terrarysta.com.pl/opisy/rhaco...usciliatus.php

Uprawnienia umieszczania postów