-
agama i kameleon jamejski
czy mogę trzymać razem kameleona i agamę błotną?? mam dużę terra, a one mają podobne wymagania, więc czy coś stoi na przeszkodzie??
-
Re: agama i kameleon jamejski
nie mozesz - zapewne w opsiie kameleona pisze ze jest bardzo podatny na stres i silnie terytorialny - fizycznie też jest delikatny
-
Re: agama i kameleon jamejski
Przykro mi, ale to wyjątkowo niedorzeczne zestawienie. Szczególnie dla kameleona. Kameloen jemeński i agama błotna nie mają takich samych potrzeb środowiskowych -kameleon musi mieć w terrarium np. super wentylację i mniejszą wilgotność niż agama błotna jak jej sama nazwa wskazuje lubi tereny podmokłe, często brzegi rzek. A kameleon jemeński głównie dość suche miejsca.
Ale nawet nie to jest najważniejsze. Najważniejsze są ogromne różnice w temperamencie obu gatunków. O ile agama obecność kameleona by ignorowała, traktując go co najwyżej jako jeszcze jedną gałązkę, na którą można usiąść, o tyle dla kameleona byłaby to katorga. Jest to zwierzę delikatne o zupełnie innym sposobie poruszania się, jedzenia i typie "osobowości". Kameleon byłby w stałym stresie, nie mówiąc już o podrapaniu przez agamę. Kameleony zawsze powinny być trzymane oddzielnie. Niestety nawet duże terrarium tu nie pomoże (zresztą co to znaczy duże ?). Lepiej je podzielić na dwa mniejsze.
Uprawnienia umieszczania postów