Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: czy wystarczy takie??

czy wystarczy takie??

mam pytanie bo mam okazje tanio kupic terra o wymiarach 100x40x50 i pyatnie brzmi czy moze w nim zyc jedna Agam brodata czy nie bedzie za male czy bede musial je zmieniac czy bedzie mogla w nim zostac pozdrawiam i dziekuje

b.s
    Guest

Re: czy wystarczy takie??

mysle ze bedzie dobre o ile 100to długosc

iron_spider
    Guest

male

totalnie za małe. Agamy rozną bardzo szybko i dorastają do 55 cm - ciekawe jak się w takim terra zwierzak obróci. Widze któryś już post tego typu i nie rozumiem jak ludzie mogą wpadac na takie pomysły. Gryfel idź posiedź kilka godzin w toalecie i zobacz jakby ci się zyło w pokoju o takich wymiarach przez 20 lat, ciekawe ile godzin (bo nie sądze by ktokolwiek wytrzymał więcej) dałbyś radę tam spędzić.

chyba troczę za bardzo tam śmierdzi ))) ( żartowałem )

DRAGON SONG

Slucahj panie DRAGON SONG, pieknie cytujesz "opis gatunkow" ale ja pozwole sobie dodac maly fragment ktory opusciles...
    "[...]Dorosłe osobniki osiągają do 35-45 cm[...]"

I tak oto, pomysl drogi panie. Zwierze w niewoli zawsze bedzie sie czulo, tak jak Ty w kiblu. Nie istotne czy bedzie mialo te kilka cm wiecej czy nie (bo mowa tu doslownie o kilku cm). Wez pod uwage ze przy takim terarium kazdy kolejny centymetr to automatyczne windowanie ceny w gore! i to jakie! (dla porownania akwaria:

200 x 70 x 40 (560L) - 1.500 zł
    200 x 100 x 40 (800L) - 5.000 zł

Podobnie jest wsrod terrariow. Dlatego zgadzam sie z "B.S', ze wystarczy.
    Pozatym, prosze cie nie przesadzaj z tym obracaniem sie w koło bo to jest smieszne. Co powiesz na legwana ponad 100cm ktory siedzi w terarrium 120cm? I zyje, jest piekny, a to ze mu ciaso to ina sprawa.

I tak oto: terrarium moze byc, przeciez agam nie umrze od braku paru cm. To kwestia hodowcy, jakie chce a jakie jest w stanie zapewnic warunki. CO NAJWAZNIEJSZE W DOMU AGAMA BEDZIE PRAWDOPODOBNIE WYPUSZCZANA WIEC NIE MA OBAWY ZE NIE BEDZIE MIAŁA RUCHU

P.S: Panie DRAGON, gdybys mial taka okazje jak pan szanowny Gryfel, to bys chyba ze 3 takie kupil terraria, za taka cene ;] i sadze ze bys mial inne zdanie w tej sprawie ;]

..i jeszcze jedno...

kolejny cytat z opisu gatunkow:

"[...] Wielkość terrarium Dla dorosłej pary minimum to 110/50/60 cm [...]"

A pisala to osoba ktora sie zna chyba, nie ;]

Wiec 100 x 50 x 40 dla JEDNEGO OSOBNIKA... ktory bedzie biegal po domu.. pzremysl jeszcze raz...

Re: DRAGON SONG

"Slucahj panie DRAGON SONG, pieknie cytujesz "opis gatunkow" ale ja pozwole sobie dodac maly fragment ktory opusciles...
    "[...]Dorosłe osobniki osiągają do 35-45 cm[...]" "

to w takim razie ciekawa jestem jakim cudem miałam na rękach samca który ma 49 cm i miałby więcej gdyby nie to, że stracił kawałek ogona ...

"P.S: Panie DRAGON, gdybys mial taka okazje jak pan szanowny Gryfel, to bys chyba ze 3 takie kupil terraria, za taka cene ;] i sadze ze bys mial inne zdanie w tej sprawie ;]"

jeśli już to Pani DRAGON i gdybym miała "taką okazję" dałabym cynk innym bo za małe terrarium po nic mi nie jest potrzebne.

"Pozatym, prosze cie nie przesadzaj z tym obracaniem sie w koło bo to jest smieszne. Co powiesz na legwana ponad 100cm ktory siedzi w terarrium 120cm? I zyje, jest piekny, a to ze mu ciaso to ina sprawa."

biedny zwierzak ...

"Nie istotne czy bedzie mialo te kilka cm wiecej czy nie (bo mowa tu doslownie o kilku cm)"

raczej o 50 cm

"Wez pod uwage ze przy takim terarium kazdy kolejny centymetr to automatyczne windowanie ceny w gore! i to jakie! "

jak kogoś nie stać na zapewnienie takiemu gadowi właściwych warunków to niech wybierze sobie S.petrii - ładne to małe i kilka osobników może być w terra o wymiarach 60x40 (nawet mniejszych)

"Pozatym, prosze cie nie przesadzaj z tym obracaniem sie w koło bo to jest smieszne"

nie ma to jak wypowiadanie się o zwierzęciu którego się nie ma. BTW - Twoja wypowidź mnie raczej nie śmieszy tylko przeraża - mam nadzieję ze nie zapragniesz miec gada i zostaniesz przy pająkach.

Za male. Co najmniej dwa razy takie. Brodacze lubia sobie pobiegac.

Re: DRAGON SONG

> "[...]Dorosłe osobniki osiągają do 35-45 cm[...]"
    Zawsze wierzysz we wszystko co napisane jest w opisach na TCP jak by to byla wyrocznia ? Jesli tak to zacytuj jakia wielkosc terra zalecaja.

> I tak oto, pomysl drogi panie. Zwierze w niewoli zawsze bedzie
    > sie czulo, tak jak Ty w kiblu. Nie istotne czy bedzie mialo te
    > kilka cm wiecej czy nie
    Istotne. Jak Ci enie stac na wieksze terrarium to kup sobie gumowa imitacje jaszczurki i trzymaj w tej klitce.

> Pozatym, prosze cie nie przesadzaj z tym obracaniem sie w koło
    > bo to jest smieszne. Co powiesz na legwana ponad 100cm ktory
    > siedzi w terarrium 120cm? I zyje, jest piekny, a to ze mu ciaso
    > to ina sprawa.
    I ty uznales to za wzor i zamierzasz powielac. Gratuluje...

> [b]I tak oto: terrarium moze byc, przeciez agam nie umrze od
    > braku paru cm.
    Owszem moze nie umrze od razu, ale nie bedzie mogla sie swobodnie poruszac, biegac, polowac i zachowywac natyralnie, a mnie sie wydawalo, ze chyba glownie o to chodzi chodowcom jaszczurek, nie tylko o to, zeby MIEC i moc sie POCHWALIC.

> P.S: Panie DRAGON, gdybys mial taka okazje jak pan szanowny
    > Gryfel, to bys chyba ze 3 takie kupil terraria, za taka cene ;]
    Sama bym kupila, ale w najlepszym razie dla lancetoglowa lub szyszkowca.

Uprawnienia umieszczania postów