Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Uroplatusek

Uroplatusek

Witam!
    Niedlugo zostane szczesliwym posiadaczem malutkiego Uroplatus phantasticus no i jak zwykle chce wszystko dopiac na ostatni guzik.
    A sprawa dotyczy terrarium Wiec mam duzy plastikowy walec z Biofila o wymiarach 30cm wys i 25cm srednicy. Wiem ze uroplatusom potrzebna jest bardzo wydajna wentylacja i b duza wilgotnosc bo z temperatura nie ma wiekszych problemow. I pytanie jest takie : czy moge tego malucha ( ok 5 cm z ogonkiem ) umiescic w tym pojemniku?? Czy nie wysilac sie i zbudowac mu juz docelowe terrarium.
    Prosze takze o jakies pomocne szczegoly dotyczace hodowli tych wg mnie najciekawszych gekonow.
    Pozdrawiam Xeo

Re: Uroplatusek

Mam nadzieję, że nie myślisz o tych foliowych walcach? Żeby pogodzić wysoka wilgotność z dobra wentylacją powinieneś mieć duże terrarium. Uroplatus to nie chomik Poza tym jak włożysz żarówkę do takiego walca to ugotujesz gada. On musi mieć w terra miejsca chłodniejsze i cieplejsze. Więc chyba z tą temperaturą byłby problem. W terrarium powinno być dużo roślinności, najlepiej takiej z gałązkami. Roślinność pomaga w utrzymaniu wilgotności i wiadomo przypomina naturalne warunki życia uroplatusów. Domyślam się, że Twój zwierzak będzie z odłowu, więc tym bardziej powinienes zadbać o jego komfort. Starałam się coś Ci podpowiedzieć, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni Napisz coś bliżej o Twoim uroplatusie, skąd go będziesz miał?

Z tym walcem to nie bardzo. One sa dobre dla modliszek np. Po pierwsze trudno w nich dobrze zamontowac elektryke a i moze sie stopic od zarowki . Po drugie obsluga terrarium odbywa sie od gory a jaszczurki z natury boja sie gdy cos sie do nich zbliza og góry i bardzo sie stresuja. Pomysl o pozadnym terrarium moze nie odrazu o docelowym ale bardziej odpowiednim dla malego gada.

moroszka jak bys Chciala do tak malego walca wlozyc zarowke?? pozatym w lato... zarowke . Uroplatusy powyzej 26-27 stopniach zaczynaja zdychac. Wiem wsztstko co do roslin jakie one potrzebuja a tym bardziej wiem ze to nie sa chomiki.
    Tak bedzie on z odlowu , ale po dluzszej kwarantannie we Włoszech Żadko slyszy sie o Uroplatusach z hodowli .... Napisalas to co mi sie wydaje oczywiste ale i tak dzieki .

Ok watek uwazam za zamkniety Zapytalem o walec bo na pewnej niemieckiej stronie widzialem Uroplatusy trzymane w takich wlasnie pojemnikach .. buduje terra

Widzisz... Po pierwsze nie wiem co dla Ciebie jest oczywiste Uważam, że skoro decydujesz się na tak drogiego i trudnego w utrzymaniu gada powinieneś mu zapewnić odpowiednie warunki a nie prowizorkę. Bo dla mnie trzymanie gada w walcu to prowizorka. Dlatego poprostu zmontuj terrarium. Z całym osprzętem. Jeszcze powiedz gdzie mieszkasz, że u Ciebie ciągle lato

To moje ulubione zwierzątka, życzę powodzenia! Ja też się do nich przymierzam. Nie wiem czy to jest oczywiste, hihi, ale trzeba uważać jak trzyma się je w rękach, bo skaczą

Uroplatusy to bardzo delikatne zwierzaki, wiec musisz im stworzyc super warunki . Jak skonczysz terrarium to wyslij mi zdjecie

Washo, a ty masz zdj swojego terra dla uroplatusa? jesli tak to mi wyslij (0l3k@wp.pl)

Uprawnienia umieszczania postów