-
Ważne- inkubacja jaja
Witam
Mam pytanie bo właśnie moja samica anolisa złożyła pierwsze jajo (widać że ma w sobie jeszcze z 2).
Inkubator zrobiłem tak jak wielokrotnie czytałem, wlałem do akwarium wody, włożyłem podpurkę a na nią położyłem pudełko z jajem. Mam oczywiście grzałkę, termostat, terrmometr, akwarium przykryłem.
Czy wszystko zrobiłem dobrze ?
I czy pojemnik z jajami też ma być przykryty, czy pozostawić otwarty ?
A i jeszcze jedno jajko jest wklęśłe, ale od spodu ?
-
Re: Ważne- inkubacja jaja
Szyba przykrywajaca musi byc ukosna, tak aby skraplajaca sie woda nie spadala na jajka.
Zreszta
Jajka umieszczamy w małych zagłębieniach, w takiej samej pozycji w jakiej znaleźliśmy je w terrarium (można delikatnie zaznaczyć górę jajka krzyżykiem za pomocą ołówka), ich obracanie może bowiem spowodować śmierć zarodka. Jako podłoża w inkbatorze najlepiej użyć: wermikulitu (1 porcja wody na 12-14 porcji wermikulitu), torfu lub piasku. Należy pamiętać o tym aby w inkubatorze utrzymywać odpowiednią temperature (25-30 stopni C) i wilgotność (około 80%). Podłoże musi być lekko wilgotne, ale nie przemoczone, sam inkubator należy przykryć ukośną szybą, tak aby skraplająca się woda nie skapywała na jajak, co doprowadzić może do ich obumarcia.
Mark0wy
-
Jak ja byłem na wakacjach moja samica anolisa też złożyła jajo do doniczki i tata za bardzo niewiedział że nie możn ana nie pryskać więc podlewał kwiatek normalnie i spryskiwał jajo i nic mu się niestało, jest ładne i "pękate" więc niewiem czy to naprawde zabójcze dla jaja troche kropel wody, jak tamto przetrwało "tsunami" ;D
-
sprzedajes zmłode anoliski, daj znać jak będą :P
Uprawnienia umieszczania postów