Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: znalazlem egzotyczną (?) jaszczurkę - proszę o pomoc

robertC
    Guest

znalazlem egzotyczną (?) jaszczurkę - proszę o pomoc

Witam
    Mam prośbę o pomoc. Jestem osobę niedoświadczoną jesli chodzi terrarystykę. Wczoraj znalazem na balkonie (blok) piekną mala jaszczurkę. Zlapalem ją bo wydawala mi się na pierwszy rzut oka egzotyczna (piekne soczysto zielone ubawienie). Chcialbym ja utrzymac przy życiu, nie znam nikogo kto moglby mi pomoc.
    Zamierzam ja zaniesc do dobrego sklepu zoologicznego aby mi poradzili co dalej z nią robic (lub oddać jeśli stwierdzą że jestem za dużym żóltodziobem aby ją utrzymać : (( ) ale teraz chialbym jej przynajmniej nie zaszkodzic. Czy możecie podpowiedziec mi co w ciagu najblizszych kilku dni moge zrobic aby ja utrzymac przy zyciu ? Nie moge znaleźć opisu gatunku na stronie Terrarium - sama strona jest super - nie wczytują mi sie zdjecia (moglbym je porownac ze zlapaną). Co mogę jej zapewnić oprócz, akwarium, piasku, kamieni, lampy (?) aby się ogrzala, wody, much i świerszczy, wysilków aby dowiedziec się o jej gatunku jak najwięcej?
    Opis (mniej więcej - wybaczcie, jeśli malo precyzyjny ale pisze z pamięci):
    - dlugośc ciala: ok 11-13 cm (40-50% ogon)
    - barwa: zielony, soczysto zielony, podbrzusze jaśniejsze, jasnozielon- kremowo - żólte (?), na grzebiecie bardzo delikatny, kropkowany, wąski, szarawy pas
    - glowa: wydluzona lekko szpiczasta
    - lapki: z pazurkami + przylgi
    - inne: chodzi o powierzchniach pionowych, biega stosunkowo wolno ( wydaje mi sie że jaszczurki "polne" (przepraszam za to okreslenie) są dużo szybsze, dobrze skacze na odleglość 30-40 cm z ( bylem zaskoczony jak sobie poradzila ze skokiem z jednej szafki balkonowej na drugą)

Jeśli okaże się że to jest zwykla jaszczureczka wypuszczę ja, jesli to jej egzotyczny kuzyn, sprobuje ją - uczac sie ile mozna z literatury, www i Waszej porady - utrzymac.
    Mam prośbę...nie rzucajcie się na mnie że jestem kolejnym "niedzielnym terrarystą który będzie męczyl zwierzaka".
    Znalazem ją i musze z nią teraz coś zrobić przynajmniej jej nie zaszkodzić. Mam inne zwierzęta, może nie tak wymagające ale też wymagające uwagi, zaangażowania i troski ( suczka labradorka, kot, pasieka z pszczolami).
    Ufam że mi pomożecie, przepraszam jeśli ten post jest dla niektórych ... lekko naiwny (?)
    Dziękuję z góry za pomoc.
    pozdrawiam
    Robert

robertC
    Guest

Re: znalazlem egzotyczną (?) jaszczurkę - proszę o pomoc

To jeszcz raz ja.
    Ta znaleziona jaszczurka nie wyglada na gekona - przegrzebalem galerię na terrystyka.pl. Ma inny ksztat, bardziej smukly, ubarwienie jest jednolite bez plam, cętek. Może to "zwykla" jaszczurka ? Zastanawia mnie tylko ta barwa. Podpowiedzcie proszę, czy "polne" jaszczurki miewają soczysto - zielony kolor?
    pozdrawiam
    Robert

Digital
    Guest

TAk jaszzczurki zyjące w polsce tez miewają zielone kolory . CZy ta jaszczurka wygląda tak jak na tym zdjęciu http://www.zpfp-om.art.pl/fotogaleri...a%20zwinka.jpg jesli tak to wypusc ją poniewaz jest pod ochroną

robertC
    Guest

Dzięki za odpowiedź.
    Nie to na pewno nie taka...chyba...chyba, że jest b. moda i z czasem pojawią się takie ciemniejsze plamki. Ma jednolicie zielony kolor (kolor mlodych zielonych liści, trawy itp)
    Nie wiem czy mam sie cieszyć ... wypuszczę ją jak jest "nasza" (a w dodatku pod ochroną). Gdyby się okazalo ze jest to "gość" ..hmmm... wybaczcie ale chyba wpadlem... zawsze uwielbialem sie wgapiac w takie zwierzaki....
    To co ta ja wczoraj ... zlapalem .... bakcyla (?) : )
    Robert

robertC
    Guest

> TAk jaszzczurki zyjące w polsce tez miewają zielone kolory .
    > CZy ta jaszczurka wygląda tak jak na tym zdjęciu
    > http://www.zpfp-om.art.pl/fotogaleri...a%20zwinka.jpg
    > jesli tak to wypusc ją poniewaz jest pod ochroną
    >

(hmm ...gdzies moja kolejna wypowiedż zniknęla..)
    Digital, dziekuję za posta.
    Nie, to nie ta, chyba że "moja" jest mlodsza (?). Ma jednolicie zielonkawe ubarwienie (kolor modej trawy, lści). Jest delikatniejsza, leb smuklejszy, węższy.
    Nie wiem czy się cieszyć. Jasne że ją wypuszczę jak jest któraś z "naszych " i w dodatku po ochroną.... Ale jeśli nie... Hmmm, wczoraj chyba zlapalem ...bakycla ..a nie jaszczurkę... ; ))
    RObert

Z twojego opisu wynika ze moze to byc anolis zielony:

Jesli to ta jaszczurka to opis masz na stronie

Pozdrawiam, Firia

robertC
    Guest

Hej! To jest chyba ta! Wydaje mi się że "nasz " jest jakby drobniejsza w rysach , ale jest może jest młoda... : )) Super. Musze się tylko upewnić, że to rzeczywiście ona... Zrobię w ciągu kilku dni parę cyfrowych zdjęć i wyślę na listę abyś zerknęła.
    Wielkie dzięki, lecę czytać. : ))
    Żebym sobie tylko dał z nią rady... Muszę znaleźć w Krakowie dobry sklep zoologiczny aby była pod opieką.
    pozdrawiam
    Robert

firia napisał(a):

> Z twojego opisu wynika ze moze to byc anolis zielony:
    >
    >
    >
    > Jesli to ta jaszczurka to opis masz na stronie
    >
    > Pozdrawiam, Firia
    >

Anolisy sa bardzo latwe w hodowli wiec nie powinienes miec z nim duzych problemow A jesli chodzi o sklep w Krakowie to polecam www.biofil.pl

Pozdrawiam, Firia

robertC
    Guest

O dzięki, Ci dzięki. : ) Bardzo mi pomogłaś.
    Zaglądnę tam jeszcze dziś...
    pozdrawiam
    Robert

CZESC ROBERT JEŻELI OKAŻE SIE ŻE TO ANOLIS ZIELONY TO POCZYTAJ DOBRZE OPIS http://terrarium.com.pl/anoliszielony.php ALE NAJLEPSZYM WYJŚCIEM JEST ROZWIESZENIE KARTEK NP NA KLATKACH SCHODOWYCH W BLOKU ŻE ZNALAZŁEŚ TAKĄ JASZCZURKE BO PAMIETAJ ŻE KTOŚ MOŻE TERAZ CAŁE MIESZKANIE POSTAWIĆ DO GÓRY NOGAMI BO ZAGINEŁA MU JASZCZURKA I BEDZIE JEJ SZUKAŁ
    POZDRAWIAM

Uprawnienia umieszczania postów