-
znalazlem egzotyczną (?) jaszczurkę - proszę o pomoc
Witam
Mam prośbę o pomoc. Jestem osobę niedoświadczoną jesli chodzi terrarystykę. Wczoraj znalazem na balkonie (blok) piekną mala jaszczurkę. Zlapalem ją bo wydawala mi się na pierwszy rzut oka egzotyczna (piekne soczysto zielone ubawienie). Chcialbym ja utrzymac przy życiu, nie znam nikogo kto moglby mi pomoc.
Zamierzam ja zaniesc do dobrego sklepu zoologicznego aby mi poradzili co dalej z nią robic (lub oddać jeśli stwierdzą że jestem za dużym żóltodziobem aby ją utrzymać : (( ) ale teraz chialbym jej przynajmniej nie zaszkodzic. Czy możecie podpowiedziec mi co w ciagu najblizszych kilku dni moge zrobic aby ja utrzymac przy zyciu ? Nie moge znaleźć opisu gatunku na stronie Terrarium - sama strona jest super - nie wczytują mi sie zdjecia (moglbym je porownac ze zlapaną). Co mogę jej zapewnić oprócz, akwarium, piasku, kamieni, lampy (?) aby się ogrzala, wody, much i świerszczy, wysilków aby dowiedziec się o jej gatunku jak najwięcej?
Opis (mniej więcej - wybaczcie, jeśli malo precyzyjny ale pisze z pamięci):
- dlugośc ciala: ok 11-13 cm (40-50% ogon)
- barwa: zielony, soczysto zielony, podbrzusze jaśniejsze, jasnozielon- kremowo - żólte (?), na grzebiecie bardzo delikatny, kropkowany, wąski, szarawy pas
- glowa: wydluzona lekko szpiczasta
- lapki: z pazurkami + przylgi
- inne: chodzi o powierzchniach pionowych, biega stosunkowo wolno ( wydaje mi sie że jaszczurki "polne" (przepraszam za to okreslenie) są dużo szybsze, dobrze skacze na odleglość 30-40 cm z ( bylem zaskoczony jak sobie poradzila ze skokiem z jednej szafki balkonowej na drugą)
Jeśli okaże się że to jest zwykla jaszczureczka wypuszczę ja, jesli to jej egzotyczny kuzyn, sprobuje ją - uczac sie ile mozna z literatury, www i Waszej porady - utrzymac.
Mam prośbę...nie rzucajcie się na mnie że jestem kolejnym "niedzielnym terrarystą który będzie męczyl zwierzaka".
Znalazem ją i musze z nią teraz coś zrobić przynajmniej jej nie zaszkodzić. Mam inne zwierzęta, może nie tak wymagające ale też wymagające uwagi, zaangażowania i troski ( suczka labradorka, kot, pasieka z pszczolami).
Ufam że mi pomożecie, przepraszam jeśli ten post jest dla niektórych ... lekko naiwny (?)
Dziękuję z góry za pomoc.
pozdrawiam
Robert
Uprawnienia umieszczania postów