Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: znalazlem egzotyczną (?) jaszczurkę - proszę o pomoc

robertC
    Guest

Re: znalazlem egzotyczną (?) jaszczurkę - proszę o pomoc

Opisy już czytam i zastanawiam się jak to zrobić aby zorganizowac jak najszybciej docelowe terrarium a nie trzymać w czymś zastępczym.
    Co do powiadomienia o znalezisku tak wiem, moja mama, bo u niej byliśmy z wizytą już pyta sąsiadów. Nie pomyślałem o kartkach... Dzięki.
    Jak właściciel sie znajdzie, przygoda się skończy .. : (( ... a może nie ...?
    pozdrawiam
    Robert

raczej się nie kończy (-: pewnie kupisz sobie "swoją" jaszczurkę :P

a swoją drogą - możesz spróbować na razie zostawic jaszcuzra w biofilu. w rpawdzie tamtejszy hotel dla gadów kosztuje chyba 4 zł/dobę, ale jak opowiesz całą sytuację, to może Pan Sułkowski zgodzi się "przenocować" jaszczurkę w jakimś wolnym terrarium...

Moinm zdaniem większa szansa że to zwinka jakaś o troche innym ubarwieniu nisz Anilos bo nawet jeśli komuś uciekł długo by nie pożył.

robertC
    Guest

Witam
    To jest Anolis...chyba że Zwinka mutant ? Raczej na pewno na 90% śliczny Anolisek ( Anoliska?) bo:
    - zmienia kolory w zalezności od zmian temperatury ( od soczystej zieleni do buro, brązowo - zielonego)
    - ubarwienie, ksztalt ciala i glowy odpowiada charakterystyce gatunku
    - porównalem go (ją?) ze zdjęciami od Firii i z innych www ( Firira jeszcze raz dzięki)

Niby że taki mądry jestem już : ))
    Od momentu znalezienia szukam opisów, tekstów w internecie więc ciut więcej wiem
    niż w momencie adopcji : )).
    Buduję ( dzieku różnym opisom z www) mini terraium ( OSB + szyba, wentylacja, żarówka lustrzanka, gips). Na razie nieduże ( 30 x 40 x 50) ale jesteśmy na wakacjach na wsi i musimy jakoś tam z nim przetrwać do września. Później zrobię mu coś większego w domu.
    Na razie ma się chyba dobrze (zeżarl 2 ćmy, muchę). Jest piękny.
    Czekam na telefon od wlaściciela, bo ogoszenia w miejscu zlapania już wiszą.
    Mam jednak 100% pewność że nawet jak wróci do niego to mini-terrarium nie może się zmarnować ... ; ))))
    Gdybyście mieli jakieś uwagi, coś co może mi pomóc w tej fazie przejściowej proszę napiszcie.
    pozdrawiam
    Robert

skoro nie masz pewności co do gatunku jaszczurki to weź ja do biofila. sułek na pewno powie co to za gad.

A no jeśli zmienił kolor to jednak moze to być Anilos. Jak jestęś na wsi to możesz mu nałapać koników polnych

robertC
    Guest

Hmm pewność... Wiecie dopiero się uczę.
    Znów: znaki i niebie wskazują, że to jest Anolis. Jak wrócimy to odwiedzę Biofila... pewnie nie tylko aby pokazać Jaśka (nazwałem go tak roboczo na część kolegi który, gdy do niego zadzwoniłem bo kiedyś coś tam hodował, autorytatywnie stwierdził: gekon. Później, jak już mu powiedziałem że to jest Anolis, bo zobaczyłem na zdjeciach na www, dzięki opisom itd ciągle upierał się że gekon... cóż zrobić niech ma, niech się cieszy że wie...).
    Świersze już łapię. W pierwszy wieczór wybrałem się na łąkę ( Tak mi podpowiedział Jasiek -znawca). Jak zobaczyłem w świetle latarki te świerszcze ... byki wielkie jak słonie! Odpuściłem bo pomyślałem, że mi zeżrą Jaśka (znalezionego) : )))
    Dostał ćmę.

Robert

Anolis, anolis...nie musisz męczyć go noszeniem na Kopernika ) gratuluję połowu )

Uprawnienia umieszczania postów