-
Gekon tajski domowy
Mam dwa takie gekony i chcialbym uzyskac kilka informacji o nich:
1. Co moze oznaczac "szczekanie" u tych gekonow?Bo czasami jeden z gekonow wydaje z siebie takie wlasnie dzwieki.
2.Czy mozlwie jest rozmnazanie tych gekonow w "domowych" warunkach?Jesli tak to jakie wymagania trzeba spelnic?I w jakim wieku osiagaja one dojrzalosc plciowa?
3.Czy dieta tych gekonow moze bazowac tylko na cmach i konikach polnych zlapanych na dworzu oraz muchach z wlasnej hodowli?Ewentualnie czym mozna ja jeszcze urozmaicic?
-
Re: Gekon tajski domowy
witaminki :-) i http://terrarium.com.pl/gekontajskidomowy.php tu sa odpowiedzi na wszystkie twojhe pytania
-
Na 1 pytanie odpowiedzi tam nie ma i od razu kolejne:czytalem w roznych opisach tych gekonow ze w dzien chowaja sie one,a ujawniaja dopiero w nocy.Moje, mimo tego,ze maja miejsce w ktorym moga sie schowac,praktycznie caly czas siedza na skalkach,bedac ciagle na widoku.To zle czy dobrze?
-
1) wydaje mi się, że to zachowania godowe. w jakim są wieku i czy na pewno są przeciwnej płci?
2) są stosunkowo często rozmnażane w niewoli. cytat z opisu:
Rozmnażanie
Literatura podaje, iż samice tego gatunku składają 1-2 jaja przez cały rok, w około miesięcznych odstępach. Jednak ze względu na miejsce ich pochodzenia uważam, że korzystniej jest na okres około 2 miesięcy nieznacznie obniżyć temperaturę, przerywając na ten czas sezon rozrodczy. Wylęg następuje po 40-60 dniach od momentu złożenia jaj. Jeżeli jaja nie znajdują się w inkubatorze, to młode zaraz po wylęgu należy oddzielić od dorosłych. Ten czas wskażą nam pojawiające się na otoczkach jaj krople (tzw. pocenie jaj).
3) podstawa pokarmu to muchy i ćmy. dla większych osobników wprowadzamy koniki polne, świerszcze i inne robactwo (małe chrząszcze np...)
Ps. co do pierwszego pytania nie mam pewności (-:
-
oj szczekają - brzmi to jak ciche chichotanie albo cmokanie
Uprawnienia umieszczania postów