Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: jaka jaszczurka??

pietrek3
    Guest

jaka jaszczurka??

dysponuję terrarium o szerokości 80 cm. jaką gatunek jaszczurki i w jakiej liczbie byście mi polecili. zależy mi na tym, aby preferowała pokarm roślinny. jeżeli chodzi o sam wystrój terrarium, to chciałbym, aby było suche, nie tropikalne. z góry dzięki

pietrek3
    Guest

Re: jaka jaszczurka??

Zapomniałem dodać, że nie mam doświadczenia w hodowli jaszczurek. Kiedyś miałem żółwia stepowego, a obecnie hoduję żebrowce (traszki) waltla i karliki szponiaste. Co do tego pokarmu roślinnego, to mógłbym się przemóc i zaakceptować pokarm zwierzęcy.

Myślę, że nadałby się znakomicie gekon lamparci, skoro mowisz, że możesz przemóc pokarm roślinny i zaakceptować pokarm zwierzęcy !!!

Ja nie wiem jakie jest to terrarium,znam tylko szerokosc.Ale moze biczogon?Lubi sucho i je roslinki.

BooYaKa. Biczogony to wymagające jaszczurki, nie nadają się dla osoby początkującej.
    Ja uważam że najlepszą jaszczurką byłby jakiś gekonik np. E. macularius, Hemitheconyx caudicintus lub dość duże stadko Paroedura pictus.
    przy czym H caudicintus wymaga troche wilgotniejszego terrarium

pietrek3
    Guest

a coś roślinożernego oprócz tego biczogona by się nie znalazło?? chodzi o terrarium w układzie poziomym.

pietrek3
    Guest

zapomniałem dodać, że chciałbym, aby w terrarium było jasno, żeby gad nie unikał swiatła!!!

a co do biczogona..moze zna ktos strone gdzie byloby duzo informacji i ew. jakies zdjecia tej gadzinki..? bo kiedys juz szukalam w necie i nie znalazlam tego za wiele.

ja proponuję legwana obrożnego ( Crotaphytus Collaris ), albo kilka legwaników obrożnych (Tropidurus hispidus).

Ale podaj dokładne wymiary terra bo szerokość nie wiele daje. Jeśli jest dość przestrzenne (powiedzmy długość ma około metra i wysokoąść koło 50cm) to mozesz w nim spokojnie trzymać biczogony. Wcale nie są jakieś szczególnie wymagające mzoe jeśli chodzi o rozmnażanie ale w chowie wystarczy zapewnić im odpowiednie warunki. Są to średniej wielkosci, roślinożerne jaszczurki, pustynne, wymagające duzej ilości UVB. Ponoć stosunkowo łatwo sie oswajają, nie wiem bo nie miałem. Mają dość nietypowy wyglądf i niestety niewszystkim sie podobają, ale gatunki są różne i mozna coś wybrąć, tylko że dość trudno je u nas kupić, jak są to zwykle drogie no i wymagają CITES.

Uprawnienia umieszczania postów