Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jaka jaszczurka do terra 50x40x40?

mgd
    Guest

Jaka jaszczurka do terra 50x40x40?

Ponieważ mój regiusek sobie rośnie dysponuję już dwoma małymi terrariami - właśnie w wymiarach +-40/50cm w każdą stronę. Jakie byście polecili ciekawe jaszczurki, które można by było w nich hodować? Najlepiej, żeby były proste w obsłudze, sympatyczne i ładne. :-) No i oczywiście mogły DOCELOWO siedzieć w terra 50x40x40.

Re: Jaka jaszczurka do terra 50x40x40?

Myśle, że mógłbyś w nim trzymać jednego gekona lamparciego!!!

a mi sie wydaje że jak dla lamparta to byłoby jednak zbyt małe

a mi się wydaje że dobre by było dla dwóch-trzech anolisków zielonych

Jaszczurki długoogonowe :P no gromadka by się zmieściła :]

może jakiegoś gekona murowego lub tureckiego lub oba razem

Gekony murowe,tureckie,płaczące lub pigmejskie.

na anolisa zielonego za małe.
    Dla jednego lamparciego może być (w myśl zasady, że terrarium powinno mieć wymiary: długość do 2,5-3xdł. zwierzaka/szerokość 1,5-2xdł.ciała zwierzaka) można sie przyczepić, że o pare centów za małe, ale jak wyłożysz ścianki i zrobisz kilka półek to jest gitara.
    Równie dobrze mógłbyś tam 3mać pareodure pictus (1.2.0) lub nawet więcej

mgd
    Guest

Dzięki za odpowiedzi. :-)
    A szyszkowiec to by mi się tam zmieścił? W opisie ma tylko 20cm więc chyba powinien.
    Jeszcze się chyba trochę pozastanawiam i poczytam, bo za duży wybór mi się zrobił. :-)

I że się tak delikatnie zapytam - dlaczego zwracacie się do mnie w rodzaju męskoosobowym? Może trochę bezpłciowo poprzedni post napisałam, ale chyba magda to ogólnie jest jednak żeńskie imię. ;-)

Koleżanko Magdo

Wybór jak widzisz jest ogromny ale (poza względami czysto technicznymi tzn. odpowiednia wielkość terra, dostępność pożywienia itd. itp. ) aby naprawdę cieszyć się obecnością nowego domownika musisz sobie odpowiedzieć kiedy najczęściej jesteś w domku (jeżeli <pomijając wakacje> rano jesteś w szkole a później np: praca i w domu jesteś wieczorem to niestety ale dzienne jaszczurki nie będą dla Ciebie wdzięcznym przedmiotem obserwacji) i wybrać jaszczurkę o odpowiedniej aktywności. Masz regiusika który staje się ruchliwy dopiero wieczorkiem więc wiesz o co mi chodzi.

Uprawnienia umieszczania postów