-
czy wasza brodata też wybrzydza?
Moja agamka miewa humory. Np. ma fazę, że żre tylko świerszcze albo się obraża i nie tknie nic poza mączniakiem. I nie ma nawet możliwości żeby ją przekarmić bo jak sobie zje parę larw albo świerszczy to się odwraca ogonem i wieje. Czy to normalne?
-
Re: czy wasza brodata też wybrzydza?
Wydaje mi się, że tak, gady potrzebują zróżnicowanego pokarmu, więc twoja agama je w danym momencie, co najbardziej potrzebuje witaminowo. A o tym, że ucieka: może nie jest jeszcze oswojona!!!
-
Nie tyle ucieka co odkręca się tyłkiem Karmię ją z ręki, nie wyrywa się jak ją wziąć na rękę, więc jest oswojona. Po prostu obraża się na jedzenie, chyba że dam jej co innego to wtedy owszem i ze smakiem. Myśłalem, że agamy zjedzą wszystko co się rusza...
-
Widocznie ma ciekawą osobowość. Czasem tak bywa, że gady są mądrzejsze od ludzi.
-
A może ją trochę przegłodzić ?
-
Nie wiem ile podajesz jej dziennie pokarmu, ale staraj się dziennie podawać jej świerszcza i co trzy dni po mączniku.
-
Zazwyczaj dziennie jada 1-3 świerszczy i 6-9 mączniaków (oczywiście w zależności od humoru ) Prócz tego trochę zieleniny od czasu do czasu - liście rzodkiewki, czasem natka pietruszki, mniszek, liść kalafiora. Ostatnio czasem pasikonik.
-
Według mnie powinieneś zdecydowanie zmniejszyć ilości pokarmowe!!! Twoja agama jest po prostu przejedzona!!! Ile ma miesięcy, bądź lat???
-
Jest z września ubiegłego roku. Myślałem właśnie, że za mało jej daję (?)
-
Przeczytaj sobie dokładnie opis http://terrarium.com.pl/agamabrodata.php.
Zwóć szczególną uwagę na kategorię żywienie.
Uprawnienia umieszczania postów