-
Re: Prawo!!
Obawiam się, że własność niewiele ma tu do rzeczy, choci o to, ze w ogóle nie wolno prowadzić hodowli w tego typu budynkach. Można sobie wyobrazić, że ktoś trzyma np. 10 świń we własnościowym mieszkaniu czy 20 kur. U mnie w bloku facet musiał zrezygnować z papug (ary zajmowały cały duży pokój, w drugim pokoju i na balkonie (w lecie) mieszkało stado żako - jak pięknie rano gwizdały) bo były skargi. Lepiej jest załatwić sprawę łagodnie niż "na siłę". Też mogłem nie wpuścić policjantów (mieszkanie własnościowe), ale czy to by pomogło ? Wtedy raczej wzrasta zainteresowanie - co też on tam ukrywa. Może zaproś tę "bandę staruchów" jak ich nazywasz, pokaż im węże, powiedz jakie są ciekawe i bezpieczne. Obawiam się, że mają taki stosunek do Ciebie jak Ty do nich. Może po prostu się boją i trzeba im pewne rzeczy wytłumaczyć. Trudno uwierzyć, że wszyscy są tacy. U mnie jest ta jedna sąsiadka (z klatki obok, ale graniczymy balkonami), wszyscy pozostali są bardzo pozytywnie nastawieni (wiem, bo próbowała zbierać podpisy pod petycją do administacji w mojej klatce i niewiele wskórała, sąsiedzi mi powiedzieli).
-
Jak nie wiedzieli o wezach to czepiali się m.in. na to,ze ok 19 ogladam "glosno "telewizje. O 23 w Sylwestra dzwonili na policje!!! To nie sa normalni sasiedzi. Przekonanie ich jest niewykonalne!!!!
-
niestety sie nie moge z panem zgodzić dr robercie. Hodowla swin a posiadanie stadka wezy to nie tosama, jeżeli to co pan mówi okazało by sie z prawdą to ja, awikularia vorax, lipton , rammstein i wielu wielu innych terrarystów musiało by zrezygnowac ze swoich hodowli powniewaz liczą one o wiele więcej niz 10 sztuk a nawet jezeli przesadzam to 10 sztuk wezy nie oznacza hodowli bo to hobby a nie hodowla nastawiona za jakis zysk bo jeżeli tak to stadko 10 psów tez było by hodowlą
-
To że dla nas hodowla węży to nie to samo co hodowla świń, nie zmienia faktu, że dla prawa to jest to samo. Tu nie chodzi o to, kto się zgadza lub nie z dr Robertem. Przepisy są przepisami, mogą być niesprawiedliwe albo błednie sformułowane, ale to nie dr Roberta wina
-
wiec tak
ja mialem podobny problem (pisalem o tym w innym watku)
zalozylem sobie hodowle gryzoni w wynajetym garazu
i sasiedzi z garazu poszli do wlascicielki i straszyli ja, ze jak tego nielzikwiduje to posla na nia sanepid.
dla swietego spokoju narazie przenioslem szczury na dzialke
ale bylem w sanepidzie i pani (kilka pan, bo zwiedzilem caly sanepid) wytlumaczyla mi, ze niema takiego przepisu co by mi zakazywal trzymac szczury w garazu (jesli to niejest dzialalnosc gospodarcza). ja trzymam tam dalej samochod to przeznaczenia garazu sie niezmienia. mysle ze tak samo bedzie w twiom przypadku z wezami. bo jesli moge szczura trzymac w domu to moge go tak samo trzymac w garazu.
ale pani tez powiedziala mi, ze jesli sasiad dalej sie bedzie uskarazal na szczury i zglosi to do sanepidu to oni beda musieli przyjechac skontrolowac
ale pani tez powiedziala, ze jesli beda w klatkach i jesli beda mialy czysto to nic mi niezrobia. bo jakis tam zapach moze uchodzic bowiadomo ze zwierzeta maja swoj specyficzny zapach.
ale pani tez powiedziala mi, ze musze isc do dzielicowych bo oni maja jakies ustawy o utzymaniu czystosci na osiedlach czy cos takiego. i jak tam niebedzie zaznaczone, ze mozna trzymac zwierzeta w garazach czy piwnicach to znacz ze mozna.
aha i pani tez powiedziala mi, ze sasiad moze mnie sadzic z jakiegos tam paragarafu za szkodliwosc sasiedzka czy jakos tak. ale z tego paragrafu moze mnie sadzic za wszystko nawet za to ze mialbym inny kolor pelargoni na balkonie niz inni sasiedzi
takwiec mysle, ze puki nierobisz na tym kasy to mozesz spokojnie hodowac tam weze
-
W którym miejscu napisałem, że stadko węzy i świń to jest to samo ? Proponuję czytać uwazniej. Napisałem, że na terenie domów wielorodzinnych trudno sobie wyobrazić, aby każdy miał w domu to na co ma ochotę, np. 10 świń, ponieważ taka hodowla będzie przeszkadzała innym lokatorom. czy ktoś chciałby mieć takie sasiedztwo. Wątpię.
Kwestia co jest hobby a co hodowlą jest mało precyzyjne, co już napisałem wcześniej. Kazdy moze je sobie zinterpretować jak chce. Podejrzewam, że stadko 10 psów jest dla większości ludzi zdecydowanie hodowlą, niech ktoś spróbuje tyle trzymać w mieszkaniu w bloku czy w kamienicy. Zaraz zgłoszą, że szczekają, smierdza itp. i trudno się dziwić. Ja bym nie chciał mieć sasiada z takim stadem głośnych lub agresywnych zwierzat. Gady są zwykle najczęściej niezbyt duże i niezbyt groźne, więc jeśli nie sa to jadusy czy duże dusiciele to nie powinno być problemów jeśli trzyma się je we własnym mieszkaniu.
-
Zwykle w regulaminach osiedli bywają zakazy hodowli zwierzat.
-
Tylko,ze sasiedzi u mnie trzymaja po 3 psy nawet. Mam bliskie znajmosci z weterynarzem -byl u mnie kilka razy i moze potwierdzic,ze zwierzeta sa trzymane w właściwych warunkach.
Włożylem do skrzynki na listy kazdemu lokatorowi list z treścią :
Zawiadomienie
<bt>
<bt>
Uprzejmie pragnę zawiadomic wszystkich mieszkanców iz posiadam wszelkie wymagane zezwolenia potrzebne do trzymania moich zwierząt. Posiadam je juz od 2 lat (wczesniej byly w mieszkaniu ) . Na wyrażna prośbę wspolnoty przeniose je znow do mieszkania,jednak w piwnica zostala przygotowana specjalnie do tego celu i nie ma mozliwosci ucieczki. Serdecznie zapraszam do obejrzenia piwnicy,oraz samych wezy,by kazdy mogl sie przekonac,iz NIE STANOWIĄ ONE ZADNEGO zagrozenia!! Zapachy wydobywajace się z piwnicy nie pochodza z mojej -na co mam dowod w postaci decyzji inspektora Sanepidu. Jesli chodzi o prad to place za niego-mimo to zlozylem juz podanie do elektryki o zalozenie podlicznika.
Hodowla tych zwierząt jest moja pasja,traktuje ja bardzo poważnie i bardzo mi na niej zalezy.
Bardzo prosze o wyrozumiałość .
Pozdrawiam i mam nadzieje iz uda nam się żyć w zgodzie i bez żadnych problemów.
-
To dobre posunięcie. Jesli nie masz wyjątkowo paskudnych sąsiadów powinno się udać.
-
a jezeli sąsiedzi benda dajen nalegac nic nie stoi na przeszkoszie alby troche ich postraszyc jakimś pytonem niech im zje jednego albo 2 psy
Uprawnienia umieszczania postów