Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Co polecacie ??

Re: Co polecacie ??

"w końcu to największaby była moja strata"
    nie chodzi o Ciebie samolubie!!! SZKODA ZWIERZAT!!!!

Nephentes_Hybrida
    Guest

co ty myślisz, że specjalnie kupuję zwierzaka, aby go zabić. pomyśl troszkę. myślisz, że nie chcę dla niego dobrze.

legwan obrożny nie jest objęty CITES, czyli nie jest zagrożony wyginięciem i jest łatwiejszy w hodowaniu niż legwan zielony, bo jest od niego 4 razy mniejszy

Neph, w terrarystyce i w tym topicu chodzi głównie o to, że osobom początkującym z gadami poleca się łatwe, niewielkie gatunki: lamparty, niewielkie gekony, brodacze, większe scynki, anolisy, szyszkowce. dopiero gdy nabędziesz odpowiedniego doświadczenia z łatwiejszymi gatunkami, zabieraj się do trudniejszych, delikatniejszych, bardziej płochliwych. początkujący zabierający się od razu do delikatnych gatunków to jak ktoś, kto nie umie pływac, a wskakuje do łódki i wypływa w sztorm. nie chodzi mi oto, aby początkujących zniechęcać do terrarystyki - hodowla zwierzaków to piękna rzecz, ale trzeba zacząć hodowlę mądrze i spokojnie, a nie rzucac się od razu na 'głęboką wodę'. i nie mówe tego, aby zrobić ci na złość czy odstręczyć od terrarystyki, tylko wiem z obserwacji wielu początkujących terrarystów (a wierz mi, że znam takich dziesiątki), ze nie powinni brac się od razu za ciężkie gatunki - bo może to się skończyć nieciekawie zarówno dla zwierzaka, jak i dla niedoszłego hodowcy. w terrarystyce najważniejszy się czas, ogromna wiedza przed kupnem zwierzaka i rozsądek. inaczej jest się jednym z wielu nierozsądnych domorosłych znawców kupujących co popadnie, bo jest ładne.

Nephentes_Hybrida
    Guest

Wiem, że masz rację Double. Może mój wybór jak na począkującego nie jest najlepszy, ale nie chcę kupować np. szyszkowca, bo jest łatwy w hodowli. Nie podoba mi się. Ja mam nadzieję, że mi się uda. Będę się starał.

staraj sie i uważaj na niego

Nephentes_Hybrida
    Guest

będę uważał. nawet zakładam dla niego hodowlę świerszczy. zobacze z jakim skutkiem

no to powodzenia

klo85
    Guest

"w końcu to największaby była moja strata"
    nie chodzi o Ciebie samolubie!!! SZKODA ZWIERZAT!!!!

a nie szkoda wam dzieci co cierpią głod w afryce nie szkoda wam zwiezaków z schronisk co tez cierpią ... tylko szkoda wam legwanna ktury prawdopodobnie bedzie miał git warunki ,,,,, troche nie logiczne te wybiórcze przejmowanie się pojedynczymi przypadkami ........

jesli mozna, trzeba dbac o kazda zywa istote, chocby to byl jeden malutki gowniany gekonik. i nie zawsze zwierzaki maja u wszystkich git warunki. poogladaj sobie jak gady i plazy sa trzymane w sklepach zoologicznych - i twoim zdaniem, poniewaz sa pojedynczymi jednostkami, mozna je sobie skazac na zycie w cierpieniu? no to gratuluje swiatopogladu.
    PS naucz sie pisac polsku, bedzie wygodniej.

klo85
    Guest

widze ze masz powazne problemy ze zrozumieniem textów czy ja napisałem ze mozna pojedyncze jednostki zkazac na zycie w cierpieniu jak nierozumiesz tego co napisałem to trodno nie bede ci tłumaczył 3 X od mojego swiatopogladu sie odwal bo mie nieznasz wiec takie teksty po przeczytaniu paru ,oich postów to sobie wsaz w buty jak on chce sobie trzymac tego gada to niech trzyma gad napewno nie bedzie miał zle co do mojej ortografi to brechta z ciebie czepiasz sie takich tanich zagrywek bo niemaz innych argumentów typowy tani tekst

Uprawnienia umieszczania postów