-
monitor grzewczy
Witam.
Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza... To i robakom moze byc zimno... Malemu "kedzierzawemu" tez. Pudelko po kliszy ciezko nagrzac... A tu zauwazylem doskonale zrudlo ciepla - MONITOR!!! Co by to bylo, jakbym postawil pojemnik z robakiem wlasnie tam, na te dziurki ktorymi ciepelko z monitora ucieka?? Nie wiem czy to jest dobry pomysl czy zly, dlatego tak nie zrobilem. I dlatego pytam. Prosze na mnie nie krzyczec jak palnalem glupstwo. Dopiero sie ucze.
Aha, jeszcze nie zmiezylem temperatury jaka sie stamtad ulatnia. Nie zapomne poiformowac jak zmierze. Podrawiam wszystkich.
-
Re: monitor grzewczy
hehe, no pomysł całkiem dobry Mi sie tam podoba. Tyle że tam jest dosyć ciepło więc nie wiem czy to tak do końca będzie optymalne dla zwierza :/
-
w ostatecznosci mozna podgrzewac suszarka
-
tutaj chodzi o wykorzystanie ciepła monitora. Chcąc nie chcąc tak czy owak monitor sie nagrzewa, a suszarke musiałbyś specjalnie podłączać, chyba że tak często suszysz włosy
-
mialam taki sam pomysl, tylko ze u mnie na monitorze stoja swierszcze i fakt ze szybko rosna, ale dla pajakow jest tam za goraco. juz nie pamietam dokladnie jak mierzylam chyba bylo 35 stopni i zdecydowalam,ze moje pajaczki jednak nie beda tam mieszkac bo by sie ugotowaly... tym bardziej ze i tak, pomijajac wysoką temperature, "ogrzewanie podlogowe" jest dla pajakow bardzo niewskazane(nienaturalne, bo pajaki zakopuja sie w podlozu wlasnie jak jest im za gorąco)
-
i nie zepsuj sobie tym monitora....
-
Witam.
Kurde balans, a taki fajoski pomysl wymyslilem Kminie sobie dalej, ze mozna by czyms od dolu zaizolowac pojemnik z robakiem. Zeby sie nie ugotowal, a troche ciepla do niego dotarlo. W kazdymbadz razie sprawy nie zostawie tak sobie. Co sie ma monitor marnowac
-
U mnie panuje anarchia, pajaki grzeją sie na terrarium legwana, a legwan na monitorze :|
-
Może umieść NAD monitorem, wysokość ustal doświadczalnie.
-
Lepiej może jednak NIE umieszczać nad monitorem. Ciepło bo ciepło ale po pierwsze ciepło tylko czasami (no chyba że ciupiesz 24 h / dobę) a po drugie jest duże promieniowanie elektromagnetyczne i w związku z tym może być niekorzystne oddziaływanie na robaka. Oczywiście to tylko przypuszczenia bo nawet na ludzi nie zbadano jeszcze wpływu tego promieniowania. Lepiej być przezornym
Uprawnienia umieszczania postów