-
Pomocy! agama błotna nie chce jeść
Moja agama błotna od jakiegoś tygodnia nie chce nic jeść. Zauważyłem, że często ma otwarty pyszczek, nawet kiedy śpi. Wentylacja w terrarium jest dobra, wilgotność na poziomie 70%, temperatura 28 stopni. W terra jest też druga agamka - samica i ma się świetnie. Samiec przez jakiś czas był leczony u dr Zajączkowskiego we Wrocławiu z powodu narośli w pyszczku, dolegliwość ustąpiła. Po upływie miesiąca pojawiła sie druga narośl, po konsultacjach z w.w. lekarzem zacząłem smarować chore miejsce maścią Neomycinum a także fioletem. Wszystko było dobrze aż do teraz, bardzo proszę o fachową pomoc (wiem że są takie osoby na forum)
-
Re: Pomocy! agama błotna nie chce jeść
witam moge ci pomoc w jedej ze spraw bo na innym forum bylo bardzo podobne pytanie. Chdzilo o agame brodata ale niepozinno byc roznicy:
"Jeśli siedzi pod żarówką z otwartym pyskiem to po prostu metoda termoregulacji - ten typ tak ma że potrafi sterczeć pod żarówką z otwartą gębą zamiast odejść gdzieś dalej. Zupełnie się tym nie przejmuj. Jeśli jednak ciągle by tak robiła niezależnie od miejsca przebywania w terr to:
- w całym terr jest za gorąco
- w terr jest zbyt duszno
- agamka jest przeziębiona lub chora na zapalenie płuc
- agamka doznała jakiegoś urazu, coś jej utkneło w pyszczku itd"
ta osobba ktora to pisala jest naprawde doswiadczone jesli chodzi o hodowle jaszczurek
trzymam kciuki za zdrowie twojej agamki
-
a może spróbuj inny pokarm.Moja błotna zje wszystko oprócz świerszczy-taki głupi foch:|Świerszcza raz zjadła bo akurat był po wylince i był cały biały.A na karaczany rzuca sie jak głupia,więc spróbuj szarańcze,laraczany ew. mączniaki w małej ilości
-
Moim zdaniem to jest za ciepło lub za duszno tak jak powiedział Farmer moja jak jej jest za ciepło to też otwiera pysk, az zrobi sie chłodniej
-
Jak duze sa Twoje agamy? Czy zyja sobie zgodnie?
I co to byla za narosl?
Agamka moze nie miec apetytu, gdy gorzej sie czuje - moze dokucza jej leczenie narosli.
Czy poza brakiem apetytu zachowuje sie w miare normalnie? - bo jesli tak, to glodowki, nawet ponad tygodniowe zdarzaja sie.
Pozdrawiam
-
Więc tak: w terra raczej nie jest za ciepło, tak jak pisałem wcześniej jest druga jaszczurka i czuje się super. Mimo to próbowałem obniżyć temperature i nie poskutkowało, wentylacja jest więcej niż dobra. Spróbuje jeszcze z innym pokarmem ale nie przypuszczam żeby to coś pomogło. Natomiast co do postu ziuty, to ostatnio zaobserwowałem dziwne zachowanie samicy - o ile wcześniej żyła w całkowitej zgodzie z samcem, tak teraz często goni go po terrarium. Często po takich akcjach w charakterystyczny sposób "macha" jedną łapką. Może stres jest przyczyną głodówki?
Uprawnienia umieszczania postów