Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: terra dla jednej agamy

terra dla jednej agamy

Witam!
    Za jakiś czas zabieram się do budowy terra dla jednej agamy brodatej i mam pytanie jaka bedzie odpowiednia wielkosc i jak rozmieścić otwory wentylacyjne i jakiej wielkości?

MinuS
    Guest

Re: terra dla jednej agamy

no to podziel je sobie mniej więcej na pół albo zrób duże ską wiesz mozę kupisz w przyszłości drugą agamkę

Dejot
    Guest

nie dziel na pół bo zwykle wymiary dla pary nie sa dwukrotnie wieksze od rozmiarow dla jednego gada

minus, źle mówisz. Nie możesz podzielić tego na pół :| wtedy terrarium miałbyś zdecydowanie za małe. Przyjmuje sie że terra powinno być długie na jakieś 2-3dł jaszczurki i szerokie na ok. 1-1,5dł jaszczurki. To zdaje sie jest napisane na stronie snakes.pl

terrarium to nie ma byc mała klitka...wymiary podane na stronie(100/50/50) dla pary wadawaja mi se duuzo za małe

myślę ze 120x50(60)x60 będą ok. czy w takim terrarium wystarczy jedna lustrzanka i świetlówka 5.0? i zastanawiam sie czy musi byc osłonięta siatką- agamy chyba nie będzie chodziła po suficie więc nie powinna się sparzyć??

jarzeniówka 8.0 reptick glo dla gadów pusstynnych!!nie 5.0

MinuS
    Guest

ech nie chodziło mi o dokładnie pół no dobra ale mój błąd w kategorii jaszczurek jestem początkujący wybaczcie

nie uogólniaj. Zależy dla jakich gadów pustynnych. Np. gekonom, które są zwierzętami nocnymi, wystarcza nawet 2.0 bo przez dzień itak sie chowają, więc w naturze nie trafia do nich 100% promieniowania słońca. Jednak tak jak w tym przypadku, jako że brodacz jest zwierzakiem o wybitnej aktywności dziennej, nażely zastosować UV 5.0 lub 8.0

Ja w swojej dosyć dużej hodlwli agam brodatych stosuję terraria o wymiarach

50*50*50 dla osobników do 8 tygodnia życia
    100*50*50 dla osobników powyżej ósmego tygodnia życia

Gwarantuję że trzymają się rewelacyjnie.

Oczywiście mówię tutaj o gatunku Pogona vitticeps

Uprawnienia umieszczania postów