Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jak zrobic terrarium???

Mieszany widok

witnia
    Guest

Jak zrobic terrarium???

Mam pytanie nie mam zielonego pojecia jak zrobic terrarium.Mogl by mi ktos napisac krok po kroku jak to zrobić???

Pozdrowki dla hodowcow ze Zgorzelca

Re: Jak zrobic terrarium???

hehe, nie mam pytań.
    Jakto nie wiesz jak zrobić terrarium? :|

Najpierw usiądź, i zastanów sie jakie to ma być terrarium (szklane czy drewniane), jak duże itd itp. no i przede wszystkim dla jakiego zwierzaka.
    Jak już będziesz to wszystko wiedział, to zobacz jakie jest optymalne terrarium dla danego gatunku, narysuj je sobie, pomysl jakie części/elementy będą Ci potrzebne i zacznij ich szukać.
    A tak swoją drogą, jak nie masz pojęcia, to zamów sobie u kogoś (np wienio, słyszałem że robi dosyć tanio i solidnie).

MinuS
    Guest

1 poczytaj całe forum ( dział terrarium starsze posty)
    2 zrób sobie projekt jak ma wyglądać
    3 idx do sklepu kup wszystko co Ci potrzebne
    4 poprzycinaj szyby(lepiej nie to zrobi szklarz) lub płyty
    5 posklejaj je bądź skręć
    6 uszczlnij luki silikonem jeżeli to jest płyta OSB
    7przykelj prowadnice
    8 zamontuj urządzenia grzewcze (promienniki, żarówki, kable grzewcze )
    9 zrób dekoracje terra( klejem do kafelek kamieniami korkiem korą)
    10wsyp podoże(piasek, torf, substrat kokosowy, kostka kokosowa)
    11 poczekaj ąz cały zapach farb i innych wywietrzeje
    12 wpuść zwierzaka
    13 nastepnym razem poczytaj forum zanim zadasz pytanie
    14 jak to wszystko wyżej jest za trudne kupo sobie gotowe

Witam.

"Mam pytanie nie mam zielonego pojecia jak zrobic terrarium.Mogl by mi ktos napisac krok po kroku jak to zrobić??? "

Dokladnie takie samo pyt. chcialem zadac. O jakich prowadnicach mowa??
    Nie mozna zrobic tak jak akwarium z uchylanym dachem?? Np. dach z plyty OSB nie plaski, tylko taki trapezowaty. Z zainstalowana zarowka itp.

Czytalem forum, FAQ i dalej niewiele wiem

fremd
    Guest

prowadnice do szyb (idz do praktikera-tam ci powiedza)
    musza byc 2 otwory wentylacyjne inaczej bedzie "zaduch" i niepytaj sie dlaczego tak musi byc :/

zapraszam na terrarysta.com.pl ! tam znajdziesz wspanialy art o robieniu terra

http://terrasklep.prv.pl w dziale "wiedza" masz opis jak zrobić terrarium

pozdrawiam

MinuS
    Guest

terrarium tym się różni od akwarium że prawie zawsze ma szyby na prowadnicach lub na zaiasach z boku anie od góry żeby był łątwiejszy dostęp a prowadnice to coś takiego jak jest w szafkach z przesuwanymi szybami po tym się właśnie szyby przesuwają

no ok. zkonstruuje terra z tymi prowadnicami no i co z tymi otworami?? W szkle wiercic?? i jak do tego szkla (u gory) przymocowac jakas zarowke?? kurde, wszystkie arty co czytam, sa "ctrl+c ctrl+v". jak ktos chociaz raz sam zbudowal terra to mu sie wszystko latwe wydaje. zamontuj ogrzewanie.... zrob otwory... itp. Prosze... jak wiecie gdzie sa o jakies dokladne fotki / schematy. co z czym itd. oczywiscie sam tez poszukam, ale wiecie jak to jest

A masz wprawę w praco-technice czy jak to się nazywa? Budowa jest łatwa o ile się ma narzędzia i umie nimi posługiwać. Oczywiście można zacząć majsterkowanie od budowy własnego terra, ale to może się wydawać proste, a takie nie być. Mimo wszystko życzę powodzenia.

Uprawnienia umieszczania postów