Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: to dla tych ludzi co mnie meczą....

to dla tych ludzi co mnie meczą....

HI.... to do tych ludzi co mnie męczą, chcialbym napicac malutki opis tego gatunku (Tropiocolotes steudneri) .
    Opis- to są malutkie gekonki mające 5 cm, ładnie ubarwione zółto-piaskowo-pomaranczowe z ciemnymi poprzecznymi paskami i jasnymi kropkami na ciele
    Żyją nawet do 15 lat i może dłużej (tak wyczytałem w paru źrudłach)
    1.Biotop
    Pigmeje zamieszkują pustunie i półpustynie
    2. Terrarium
    Nie powinno być za duże, z pewnoscią wystarczy terra 30x20x20 dla 1 parki.
    Wystrój terra stepowo-pustynne, jako podłoże uzywac piasku lub mieszaniny piasku z torfem w proporcjach 1:3 (ok. 5 cm grubosci, ponieważ lubią kopać). Potrzebują jakis kryjówek np. kawałek kory dębu korkowego lub duzo płaskich kamieni zeby mogły wykopać sobie norke. Temperatura powinna byc między 28-31-32 ctopni, nocą jak będzie 5 ctopni to im nic niebędzie.
    Wilgotność na poziomie 40%, powinno się spryskać terra raz dziennie (rano!) lub raz na 2 dni, obowiąskowo!!! Te jaszczurki też lubią pić wode ;D.
    3.Żarcie
    Żywią się małym robactwem. W terra karmie je wylęgiem swierszczy kupionym w biofilu .
    4.Zimowanie
    W temperaturze około 5-10 przez 2 mieciące w okresie zimowym. Zimujemy tylko osobniki w dobrej kondycji!!! Zimowanie nie jest potrzebne, ale jak chcemy rozmnożyc Tropiocolotesy to jest klucz.
    5. Rozpoznanie płci
    Trudne z powodu bardzo małych rozmiarów gadzin. Przypomocy lupy jest łatwiejsze, przy małych to niepomaga i rozpoznanie czy to chłop czy baba jest prawie niemożliwe, dlej jest tak jak u lampartów.
    6. Rozmnażanie
    Po okresie zimowania intensywnie karmimy i podnosimy temperature. Samica znosi po 2 jaja wielkosci tik-taka lub nawet mniejsze co tydzien lub 2. Jaja inkubujemy przez 1.5-2 miesiące w temperaturze około 29 stopni i wilgotnosci ok. 90%. Młode po wykluciu mają 3 cm!!!! samej jaszczurki (bez ogona) jest nie więcej niż 1.5 cm!! Dojrzewają po 2-3 latach.
    7.Uwagi
    Tropiocolotes steudneri gdu są małe są bardzo trudne do wyżywienia z powodu ich rozmiaru i trzeba ja karmić skoczogonkami ;/. Gekoniki nie są płochliwe ale niepowinny być brane na ręce, można im bardzo ładwo zrobić krzywde.

opis zrobił Janosek na podctawie rużnych źródeł i własnych doswiadczeń
    DZIĘKUJE

Re: to dla tych ludzi co mnie meczą....

A dla jednego osobnika sarczy faunabox? Taki 25x15x20 (dl.gl.wys.)?

Starczy ale te gekony raczej hoduje sie w stadkach

do men14

men14- niewiesz czy Janosek jedzie do Świętochłowic?Bo pisze do niego na GG a jego nigdy ostatnio nie ma......

Re: do men14

co??
    niepiszesz mi na gg?? moje gg to 4007853!!

Na ten pisałem.....wczoraj,dziś rano,wieczorem....i Cie nie było

sprawdze jeszcze raz!!! nic nie dochidzi!!!!!

aha Janosek mógłbyś załątwić małe stadko tych przeslicznych gadów tak z 4-5 sztuk ale dorosle takie 2-3 letnie jak bedzie można rozpoznac płeć to 2 samce i 2-3 samice lub 1 samiec i 3-4 samice a jak niebedzie szło rozpoznać płci to chyba niebede mieć takiego pecha żeby w grupce 5 osobników znalazło sie 5 samców lub 5 samic

z góry thx

niebede miałich skąd wziąsc dorosłych ja mam tylko swoje a ich niesprzedaj (to moje oczka w głowie)

Uprawnienia umieszczania postów