-
Re: Kameleony
To powodzenia życzę...
hatiras
-
-
dr robert chyba miał kameleony wernera na sprzedaż nie wiem jak jest teraz
-
Zaopatrywanie się kogoś w kameleony na zasadzie: czy jest może gdzieś jakiś kameleon inny niż jemeński, a jeszcze najlepiej żeby był śmieszny to jakieś kompletne nieporozumienie. Kameleony to taka grupa jaszczurek która wymaga wyjątkowo dużo wiedzy i dobrego przygotowania. Wyższa cena większego kameleona jemeńskiego wynika nie tylko z kosztów poniesionych na jego wychów, ale także z tego, ze udało się go w ogóle utrzymać przy życiu i nie padł np. z powodu powszechnej u nich krzywicy. Większość kameleonów to odłów z natury (wyjątkiem jest właśnie jemeński) dlatego za arogancję uważam kupowanie ich przez osoby mające o nich mgliste pojęcie. Tony kameleonów importowane do Europy i USA kończa w końcu w ten sam sposób, w śmietniku, bo za ich przetrzymywanie biorą się osoby bez elementarnej wiedzy. Każdy gatunek jest inny, ma inne potrzeby i wymagania. Do Polski przychodzą czasem kameleony z rodzaju Rhampholeon, poza tym Chamaeleo werneri, Ch.dilepis, Ch.tavetanum, Ch. fisheri i wyjątkowo inne gatunki. Co rok odpowiedni komitet CITES wydaje zezwolenia na eksport różnych gatunków m.in. kameleonów. Nie przypominam sobie jakichkolwiek kwot na kameleona pospolitego od lat co najmniej 10, albo i dłużej. Legalnie można mieć ten gatunek tylko z hodowli, ale jest on bardzo trudny do rozmnożenia.
Proponuję najpierw przeczytać "biblię" hodowców kameleonów:
NECAS, P.: Chameleons - Nature’s Hidden Jewels, 2. Aufl. Frankfurt am Main 2003. Własnie w grudniu wyszło 3 wydanie, po angielsku (jest też wersja niemieckojęzyczna), 350 stron, obejrzeć 280 zdjęć i tylko 44, 80 Euro http://www.chimaira.de/frameseite-e.htm
-
Kameleony wernera wyprzedane. Mam nadzieję, że będą maluchy, wówczas będą do kupienia.
-
W biofilu były moze sa jeszcze 2 albo 3 rodzaje innych kamkow niz jemeński
-
wiec nie sprobujecie nawet odpowiedziec na moje pytanie?? :TEMAT "PYSK KAMELEONA"
Uprawnienia umieszczania postów