-
Niepokojące zachowanie kameleona
Mam problem z kameleonem jemeńskim którego mamy od 2 miesięcy. Dzisiaj zaczął się dziwnie zachowywać ma cały dzień zamknięte jedno oko, dużo spał w dzień a wieczorem zaczął często otwierać pysk jak by chciał coś przełknąć lub nabierać powietrza. Wydaje się że jest osłabiony i widać ze niepewnie trzyma się gałęzi. Od wczoraj wieczora nic nie chce jeść. Proszę o pomoc.
-
Re: Niepokojące zachowanie kameleona
Zakładam, że kameleon jest raczej młody. Muszą być spełnione absolutnie podstawowe poniższe warunki:
- woda do picia
- dodatek wapnia i troszkę witamin (zwłaszcza A) do pożywienia
- promieniowanie UVB, dobre oświetlenie i miejsce do wygrzewania się (30-40 st.C)
- dobra wentylacja
To, że od wczoraj nie chce jeść, nie jest na razie żadną tragedią. Niepokojące są natomiast pozostałe objawy. Mam nadzieję, że jest karmiony owadami, a nie jadł z głodu zieleniny (ona może być tylko dodatkiem). Jeśli nie zacznie jeść, zmień owady karmowe (spróbuj np. karaczany, kameleony je uwielbiają). Jeśli po takiej zmianie nie będzie chciał jeść przez następne 1-2 dni, jak najszybciej umów się z weterynarzem (specjalistą od gadów, nie "zwykłym"), aby na żywo mógł ocenić sytuację.
Jeśli czegoś z powyższych brakuje, natychmiast uzupełnij, wówczas jest szansa na zażegnanie kryzysu we własnym zakresie.
Jeśli wszystko powyższe jest spełnione i było spełnione przez ostatnich parę tygodni, to być może masz problem - wówczas natychmiast do weterynarza.
Pozdrawiam
-
Podejzewam wentylacje. Moja samica otwierala pysk przy wysokiej temp latem mimo ze terra mialo 80% bocznej wentylacji. Nie byly to czeste objawy ale zdajazly sie w gorace dni. Sprawdz czy pil wode, jesli zajdzie potrzeba podsaj z pipetki skraplajac wode na pyszczek. Jesli stal sie etez mlo ruchliwy i ospaly podejrzewam brak swietlowki z uvb.
Podaj wiecej info co do terra. Tez mile widziane zdjecie terra i kamka w celu rozpatrzenia bledu hodowlanego gdyz ciezko rozpatrzyc przyczyne nie widzac gada i jego lokum.
-
Hey!
Zgadzam sie z amarc'iem, jednak jest równiez prawdopodobne przeziębienie gada. Wskazuje na to czeste otwieranie pyska i próba 'chwytania' powietrza. Sprawdz równiez, czy nie był narażany na przeciagi. Efekty nagłego wychłodzenia moga być widoczne dopiero po kilku dniach. Doąłaczam sie również do wentylacji, ale to już w sprawie zamknietego oka. Podajesz jakieś preparaty witaminowe?
Pozdrawiam,hatiras
-
hmmmmm
teraz to ja tez nie wiem moj kameleon nawet kicha czasami nie wiecie co to moze byc ??twarz tez otwiera ale jak jest mu chyba za cieplo... ale z tym kichaniem podpowiedzcie cos przyda sie napewno info.
-
je bardzo dobrze dobry ma apetyt i dostaje witaminy i wapń wentylacje ma chyba dobra , oko wyleczone tylko te kichanie ......
-
legwany naprzykład pozbywają się tak nadmiru soli min. i jest to normalne. Na kameleonach się nie znam ale może to to samo.
-
Nie, u kameleonów nie jest to normalne. Prawdopodobnie przeziebienie, zapalenie płuc (?), czy z nosa stale cieknie wydzielina ? Jak często są te kichnięcia ? Co znaczy "wentylacje ma chyba dobra " ? Czy kameleon dostaje odpowiednią ilość wody do picia (w jaki sposób) ?
-
dr Robert wiec tak:
kichanie jest sporadyczne ale jest , uchylam mu szybki jeszcze na szerokosc palca bo ma malo siatki (tylko pasek na gorze i pod szybkami) wydzieliny zadnej nie ma a pije z krzaka po ktorym splywa woda albo poje go strzykawka jak chce na koniec dnia zeby sie nie odwodnil (pije tyle ile chce na ile ma ochoty jak niema ochoty to odchodzi ) Robert mozesz odpisac co o tym myslisz
-
Przepraszam, że się wtrącę, ale czy to kichanie (i być może poprzednie problemy z okiem) nie jest przypadkiem efektem wynikającym ze zbyt suchego i pylącego podłoża ? *Z tego co piszesz podejrzewam, że trzymasz go w standardowym "sklepowym" terrarium szklanym, raczej niezbyt wysokim. Może masz w nim suche i pylące podłoże ? *Jakoś tak mi się zdaje, że gadek się trochę poddusza.
Ewentualnie może to przypadek kameleona z dolegliwościami alergicznymi, które mogą być stymulowane przez pyłki kwiatowe (może masz w pobliżu terrarium jakieś kwiaty - tj. rośliny z kwiatostanami, w terrarium chyba nie) albo dym papierosowy ?
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów