-
pokarm dla agamy błotnej
Może ktoś mi pomoże i powie co można dawać i co jest najlepsze dla Agam błotnych-jesli chodzi o pokarmy? I co najlepiej zrobic by miały piekne kolory?Co ile trzeba je karmic?
Za każdą podpowiedź dziekuję!
-
Re: pokarm dla agamy błotnej
Najczesciej agamy karmi sie swierszczami, macznikami i drewnojadami (te zadko bo maja bardzo twardy pancerzyk chitynowy i sa ciezkostrawne), karaczanami itp. Mozna tez dawac od czasu do czasu noworodki mysie i rybki. Pokarm musi byc jak najbardziej urozmaicony. Podrosniete agamy chetnie jedza tez pokrojone owoce i warzywa (chociaz moje w sumie nie chca tego tknac ;/). Co kilka dni trzeba wzbogacac pokarm o preparaty witaminowe i wapn. Konieczne jest promieniowanie UV (UVB potrzebne do przyswajania wapnia z pokarmu a UVA korzystnie wplywa na samopoczucie i wyglad zwierzat). Mlode agamy trzeba karmic codziennie bo bardzo szybko rosna, dorosle karmie 2-3 razy w tygodniu
-
Nic ując ale moze ocś dodam moja agama tez bez problemów zjada mieśo drobiowe i inne z owocami też nieam oporów. Ale młode agamki tego nietkną choć warto sprobować, dorosłe sa bardziej pewne siebie
-
Zapomnialam: latem moje agamki chetnie jedza slimaki wstezyki (skorupa jest dobrym zrodlem wapnia ) oraz dzdzownice, ktore przed podaniem trzeba przetrzymac bez ziemi, zeby przeczyscily sie z wlasnych odchodow
-
Dzięki za porady!
Mam nadzieje ze moje będą sie dobrze trzymały!
-
Aha!
Mam jeszcze jedno pytanie!Ile kosztuje młoda mała agama błotna?Tak mniej więcej!
I ile moze kosztować parka dorosłych agam?Dziekuje za odpowiedzi!
-
mloda kosztuje od 100 zł (te z ferm) do powiedzmy 160 (biofil) one sa z krajowej hodowli to sa ceny mlodych ~!
starsze kosztuje wiecej cos kolo 300 zł moze wiecej
-
Starsze jest bardzo trudno dostac z hodowli mozna ew. kupic w sklepie za b. wyskoką cenę. Ja widziałęm kiedyś samca błotnej ok. 70cm za 640 albo 620 niepamietam dokąłdnie ale to abdrzo duzo za taa cenen mozna miec 6 młodych
Uprawnienia umieszczania postów