Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Pytanie o Kameleona Jemeńskiego

guell
    Guest

Re: Pytanie o Kameleona Jemeńskiego

ja w mieszkaniu mam 30% wilgotności a wyczytałam to na tej stronce http://www.biofil.pl/Zwierzeta/Gady/...lyptratus.html

dr Robert
    Guest

Zmień higrometr !

Hmmm, raczej powinnaś się z odpowiedzią dr Roberta pogodzić.
    Chyba nie wyobrażasz sobie, że młode po wykluciu odlatują na czas swojej młodości do tropików ? Kameleony jemeńskie zamieszkują mniej więcej suche tereny - rozpiętość terytorialna jest na tyle duża, że część z nich zamieszkuje tereny górskie, część półpustynie, część obszary przy źródłach wody. Nawet tam, gdzie występują relatywnie obfite opady, nie są one codziennością i występują tylko okresowo. Kameleony są przystosowane do pozyskiwania wody z rosy z liści, spijając ją bezpośrednio językiem lub wykorzystując do jej zbierania swój hełm. Być może w opisie tego kameleona (na terrarium.com.pl) potrzeba utrzymywania wysokiej wilgotności wynikła właśnie z tej dość szerokiej rozpiętości, co niestety jest pewnego rodzaju niedopatrzeniem mogącym wprowadzić niektórych w kozi róg. Podwyższyć wilgotność można w okresie wylinki gada, aby wspomóc go w jej zrzuceniu, ale i to często nie jest konieczne. Co prawda w naturze wysoka wilgotność może się zdarzać, lecz nie jest to regułą i częściej jest raczej sucho. Także raz dziennie (przy bardzo młodych wskazane jest dwa razy dziennie, ale to już powoli Twojego nie dotyczy) zroszenie roślin powinno wystarczać, ale absolutnie (czy dobrze podejrzewam funkcję Twojego parownika - jednocześnie ogrzewacz terrarium ???) nie rób w lokum tego gada ciągłej parówy ! Jeśli na prawdę tego chcesz, to tylko przez krótki okres w ciągu doby, ale bez tego kameleony te absolutnie się obędą, wystarczy samo regularne zraszanie roślin.

Vibovit - nie mówię absolutnie nic o tym, aby owady w nim obficie obtaczać i to do tego mokre, aby wszystko było (za przeproszeniem) "usyfione". Wszystko na sucho, a Vibovit tylko jako mały procent dodatku do preparatu wapniowego. Zawsze z rozwagą. Być może u kogoś problem "infekcji od-witaminowej" wystąpił, być może warto tę technikę zweryfikować... Ale czy to nie przypadkiem rozgniatany np. świerszcz, któremu paszcza kameleona wyciska wnętrzności wypływające na zewnątrz i mogące delikatnie zabrudzić mu pysk, nie stanowi faktycznego zagrożenia ? W końcu nie są rzadkością przypadki, w których w naszych hodowlach świerszczy co rusz odkrywamy jakąś padlinę - to chyba nie zdrowe świerszcze zdychają. A to znaczy, że te, które są żywe i będą mogły być przeznaczone na jedzonko, też już mogą w sobie mieć to "coś" (np. grzybki ?)... Kupując świerszcze ze sklepu bądź od kogoś ZAWSZE przeprowadzam im kilkudniową "kwarantannę", aby wyeliminować najbardziej "skażone" egzemplarze - i tak wszystkiego nie da się wykluczyć. W końcu nie zawsze można być pewnym źródła i warunków ich hodowli. Higienę i terrariów, i obiektów hodowli karmowych zawsze traktuję poważnie, aczkolwiek nie mam co ukrywać, że czasem jakiś świerszcz padnie, i to nie z powodu kanibalizmu. Niestety, ale infekcje u świerszczy są możliwe i się zdarzają. Warto jednak starać się na tyle, aby je jak najbardziej zminimalizować.
    Są różne techniki dostarczania wapnia i witamin, nigdy nie zauważyłem (ani u młodych, ani u dorosłych), aby u mnie ten sposób powodował negatywne skutki i jakieś infekcje związane z paszczą gada.

Pozdrawiam

guell
    Guest

Mój parownik nie pełni funkcji grzewczej. Jest umieszczony w misce do której kapie z góry woda i odparowywuje wode która nakapie. Niewiem czemu ale oprócz parownika i tak musze spryskiwać terarium bo przeciętna wilgotność wraz z parownikiem to ok 40 % czyli mniejwięcej optymalna wilgotnośc to 50-60 %

guell
    Guest

Niewiem czy dobrze zrobiłam ale dziś "wypchałam" jednego świerszcza jedną tabletką Clacium pantothenicum i w kubeczku nakarmiłam nim kameleona.Może niezbyt przyjemna robota ale mam przynajmniej pewnośc że zjadł sporą ilość wapna

Hmmm,
    a jak to zrobiłaś ? Cała tabletka zmieściła się w świerszczu ? W sumie to ciekawy pomysł, ale jakoś taka dawka to chyba jest <font color=#FF0000>gruuubo</font> przesadzona...

dr Robert
    Guest

O zmianie hogrometru pisałem poważnie. (0% higrometrów tych tańszych jest do wyrzucenia. Tak naprawdę nie jest potrzebny higrometr, po prostu zraszanie terra codziennie lub co drugi dzień, a jak linieje kilka razy dziennie. Oprócz tego woda do picia;z pipetki albo z rurki, różne są techniki robienia spadających kropli.

guell
    Guest

Jedna tabletka zawiera 100 mg więc jaką ilośc mam podawać ?

dr Robert
    Guest

Ok. pół tabletki na tydzień (lepiej podzielić i ćwiartka co 3 dzień), ale chyba lepsze jest każdorazowe posypanie takim proszkiem z tabletki świerszczy jak pisał amarc. Oczywiście wtedy nie znamy dokładnie ile damy apnia, ale nie ma takich 100% ścisłych norm.

Hey!
    Czytałem o infekcjach, które nie mają wyrażnych przyczyn (można się jedynie domyslać) i ograniczają się do 'kącików' pyska. Nie są częste, jednak sie zdarzają. Amarc zwrócił uwagę na czesto niedoceniany problem higieny w terrarium i w hodowli karmowej. Terrarium w którym mam kameleona sprzątam o wiele częściej niż terraria pozostałych jaszczurek. Nie stosuję żadnego podłoża (bardziej higienicznie, łatwiej sie sprząta), na dnie stoi 10 l miska do której dwa-trzy razy dziennie leje się woda, którą pije. By zwierzę czuło się bezpiecznie, w terrarium rośnie spora Schefflera. Terrarium nie jest piękne, ale póki co nie to się dla mnie liczy.
    Nie prowadzę regularnej hodowli karmowej świerszczy, kupuje je w wiekszej ilości raz na jakiś czas. Staram się maksymalnie urozmaicać ich dietę (robiac 'sałatki'), sporadycznie uzupełniajac ją vibivitem. Jest szereg roślin bogatych w poszczególne witaminy i mikroelementy (np. standard: marchew - witamina A). Dobierajac odpowiednio dietę świerszczy i karaczanów można ograniczyć podawanie znacznie bardziej niebezpiecznych witamin w proszku/kroplach stale je jednak podajac, z tym, że rzadziej. Sprzątanie pojemników z robalami jest ważne, gdyż masa odchodów jaka się tam gromadzi jest niezłą pożywką dla rozmaitych grzybów, które najprawdopodobniej są jedną z głównych przyczyn (po nieodpowiedniej, jednostronnej diecie) fikania robali. Trzeba je również trzymać możliwie sucho, zapewnijąc dobrą wentylację (tak,tak oraz stały dostęp do wilgotnego pokarmu.
    Pamiętaj też o tym, że spryskiwanie terrarium nie jest wystarczajacą metodą pojenia kameleonów. Najlepszym sposobem wydaje się być pojenie z pipety-zakraplacza. Nie wszystkie kameleony się jednak tego uczą (moja jest do tego stopnia płochliwa, że nie nauczyła się pic w ten sposób).
    Czytałem, że podstawowym powodem śmierci wielu kameleonów jest ich odwodnienie. Na drugim miejscu jest chroniczny stres. Dopiero trzecie miejsce zajmują choroby i pasożyty. Trudno sie z tym nie zgodzić.
    Pozdrawiam,hatiras

Uprawnienia umieszczania postów