-
Pytanie o Kameleona Jemeńskiego
Dlaczego mój kameleon je podłoże kokosowe i ziemie z kwiatków, (ma świerszcze i podaje mu wapno) może czegoś mu brakuje ? Pomóżcie
-
Re: Pytanie o Kameleona Jemeńskiego
Jaki jest wiek kameleona ?
Jaka jest temperatura w terrarium (przy ziemi, w środku, pod promiennikiem) ?
Jak często dostaje wapno i w jakiej postaci ?
Jaka jest wentylacja ?
Czy jest coś, co zapewnia wilgotność w terrarium (parowanie wody) ?
Czy ma (jakie) źródło wody do picia (być może tu leży przyczyna) ?
Pozdrawiam
-
temperatura : przy ziemi ok 25 st , w środku 30 st u góry ponad 35 st
wapno dostaje codziennie w postaci proszku którym posypuje robale
wentylacja: ma diurki w terarium, dobra wentylacja
tak ma parownik
ma pipetke z której pije
-
"Wapno dostaje w postaci proszku" - co to za proszek ?
Czy oprócz świerszczy dostaje jakieś inne "robale" ?
Pozdrawiam
-
Co znaczy dziurki w terrarium ? Kameleony wymagają duży powierzchni wentylacyjnych.
-
Amarc mi sie chyba zdaje ze guell zadał pytanie i ty powinienes mu na nie odpowiedziec a nie on tobie .
-
wapno : Calcium pantothenicum
a wentylecje w terarium ma dobrą. Leon (mój kameleon) bardzo lubi sałate. Czy to dobrze ? (przynajmniej odczepił sie od zjadania liści kwiatków sztucznych i prawdziwych on je wszystko co widzi )
-
Co to jest dobra wentylacja ? Sałata to dużo szczawianów wiążących wapń, czyli zagrożenie krzywicą i chorobami nerek.
-
guell,
myślę, że Twój kamel jest w dobrej kondycji, o ile coś takiego można powiedzieć na podstawie "obserwacji" przez internet.
Jest młody, jest w fazie intensywnego wzrostu. Dodatkowo biorąc pod uwagę temperaturę (jest ok) można stwierdzić, że jego metabolizm potrzebuje dużo wapnia. Zapewne niewiele osób wie, że około 2% masy kameleona stanowi wapń, z czego około 1% przypada na kości. Tymczasem popularne zwierzaczki karmowe (muchy, świerszcze, mączniaki itd.) zawierają 0.1-0.2% wapnia. Taka dieta pokrywa zaledwie w jednej dziesiątej / jednej dwudziestej zapotrzebowanie kameleona na ten pierwiastek.
Nie wiem, jak często i jak intensywnie pokrywasz świerszcze Twoim "proszkiem", być może troszkę niewystarczająco. Calcium pantothenicum nie stosowałem, sam używam dla kameli mieszankę "witamin" (w cudzysłowiu, bo główny składnik to wapń) dla psa Can-wit (ten typ, w którym stosunek wapnia do fosforu wynosi 3:1, dawno opakowania nie oglądałem, zdaje mi się, że jest z fioletowymi napisami) z dodatkiem około 1/20-1/30 witamin Vibovit. Mam mały słoiczek, na dnie którego jest ta mieszanka (niewiele, wystarczy, aby pokrywała chociaż część dna słoiczka), owady przed zaserwowaniem kamelom wrzucam do tego słoiczka, zakrywam, potrząsam, i owad (np. świerszcz) jest pokryty proszkiem mieszanki. Nie musi to być "gruba" warstwa, wystarczy, że będzie widać matową strukturę na ciele owada. Następnie okaz taki podaję kamelowi, który z apetytem go pochłania. Przyswajanie i wydalanie wapnia jest uwarunkowane wieloma czynnikami, m.in. kwasami zawartymi w pożywieniu (z którymi wapń jest przez gada wydalany), zawartością wapnia w pożywieniu, stresem, chemią gada. Kameleony (inne gady zapewne także) potrafią w pewnym zakresie zaadoptować się do ilości wapnia w pokarmie, wchłaniają potrzebną ilość, a jego nadmiar jest po prostu wydalany. Przedawkowanie wapnia (jeśli nie jest ewidentne) raczej nie jest możliwe, natomiast nie powinno się przedawkowywać witamin. Dość istotne jest, aby przyzwyczajenia kamela do pewnego składu pokarmu (chodzi mi o zawartość wapnia), wywołującego u niego adaptację do podawanej zawartości tego pierwiastka, nie nadużywać, czyli nie zmieniać tego czynnika gwałtownie. Oczywiście to, że jednego dnia dostanie owady "obsypane", a drugiego "nieobsypane", absolutnie nie zaszkodzi. Nie powinno się dopuszczać do sytuacji, w której po wielotygodniowym serwowaniu pokarnu "obsypanego" nagle na kolejnych wiele tygodni ta "obsypka" zniknie.
Pożeranie podłoża jest spowodowane m.in. poszukiwaniem minerałów przez gada, nie tylko wapnia, ale i pierwiastków rzadkich, w końcu gad obecnie intensywnie się rozwija. Jeśli podłoże jest wilgotne, wilgoć ta również zawiera część minerałów. Nie dopuszczaj do możliwości połykania dużych kawałków podłoża, zwłaszcza, jeśli są one "twarde", "ostre". Sporadyczne połknięcie ziemi "luźnej" (bez kamieni, gałązek itp.) nie powinno zaszkodzić i pewnie jest nieuniknione.
Bardzo istotnym czynnikiem w żywieniu gadów jest żywienie ich pożywienia, czyli owadów karmowych (w końcu jest to jakiś malutki łańcuszek pokarmowy). Dieta tych owadów powinna zawierać elementy z witaminami i minerałami, karmienie np. świerszczy samą sałatą jest pewnego rodzaju błędem. Powinno się podawać również inne składniki, np. karmę dla kotów bogatą w minerały.
Aha, zapomniałem zwrócić uwagę na to, czy masz jakieś źródło UVB ? Mam nadzieję, że tak, i to raczej silne (np. Repti-Glo 8.0, chociaż to bardzo oględne określenie - dochodzą do tego czynniki mocy takiej świetlówki, odległości od gada itd.).
No i wentylacja, o której tak często wspomina dr Robert. Aczkolwiek raczej nie jest ona przyczyną zjadania podłoża przez Twojego pupila, to jednak przy okazji można byłoby się jej przyjrzeć. Praktycznie wszyscy hodowcy są zgodni co do tego, że dla kameleonów wentylacja jest ważna i powinna być "duża". Często np. zalecane jest wykonanie kilku lub przedniej ścianki terrarium z siatki. Jeśli nie to, to przynajmniej spore otwory (zasiatkowane oczywiście) wentylacyjne przy gruncie i w suficie w okolicy promiennika. Są też szkoły trzymania kameleonów "luzem" - bez terrarium, ale do tego trzeba zapewnić lepsze warunki (w różnych aspektach) w pomieszczeniu, niż przeciętnie się spotyka.
P.S.: Forumowiczu Gadman, bardzo mi przykro, ale niestety nie jestem jasnowidzem (chociaż taka cecha mogłaby mi się przydać), inni użytkownicy forum pewnie też nie. Zatem zdrowy rozsądek nakazuje, aby nie rzucać odpowiedzi z choinki, lecz wpierw przynajmniej trochę zapoznać się z sytuacją. Chociaż internetowe porady i tak często muszą graniczyć ze spekulacjami i jasnowidzeniem...
-
Dzięki amarc za informacje- lampe z UVB mam 7 % a co do sałaty to powinnam przestać damwać mu jej jak on tak bardzo ją lubi? W terarium górna ściana 1/3 jest z siatki i troche przedniej tez jest z siatki. Często zostawiam drzwiczki do terarium lekko odsunięte więc z wentylacją nie powinno być problemu. Czy kameleony mogą jeść miód ?
Uprawnienia umieszczania postów